CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

14.1.- Ohrožují nás jen mikrovlny?

Média se neustále zabývají otázkami kolem škodlivosti mikrovlného záření, zejména vlivu používání mobilních telefonů na zdraví člověka. Rodiče jsou dnes už varováni, aby drželi své děti od mobilních telefonů co nejdál. Výzkumníci z University of Utah zjistili, že čím mladší je dítě, tím více záření jeho mozek absorbuje. Španělští výzkumníci už před lety prokázali, že záření mobilního telefonu může pozměnit elektrickou aktivitu dětského mozku až na několik hodin, vyvolat drastické změny nálady a eventuálně i chování, a být příčinou neschopnosti se učit. Vědci se obávají, že radiace mobilních telefonů může poškodit lidské embryo a radí gravidním ženám k opatrnosti.
Aby udržel spojení i z kovové klece automobilu, musí mobilní telefon podstatně zvýšit intenzitu pole. Účinky mikrovlnného záření jsou proto uvnitř dopravních prostředků obzvlášť intenzivní. Volkswagen upozorňuje, že užívání mobilního telefonu uvnitř vozu "může být zdraví škodlivé, kvůli vytváření extrémně intenzívních elektromagnetických polí." Průzkum britských pojištoven ukázal, že průměrný řidič telefonující za jízdy mobilem má ve skutečnosti ještě zpomalenější funkce a reakční doby, než kdyby byl opilý. Finský Uřad pro radiační a nukleární bezpečnost oznámil, že hodinové vystavení radiaci mobilního telefonu může způsobit smrštování a sesychání tělních buněk. Výzkumníci se domnívají, že dochází ke zvýšené aktivitě proteinů vyvolávajících poškození buňky. Někteří lidé mají téměř patologickou emocionální náklonnost ke svému mobilu, což by mohlo naznačovat, že pulsy jejich vyzařování skutečně mohou být pro lidský mozek návykové.
Podrobně je tento problém rozebrán například v článku Elektrosmog a bezdrátová komunikace. Autorka v něm rozebírá možné vlivy nejen mobilů a nabízí množství odkazů na zdroje, ze kterých čerpala. Není pochyb, že jsme v současné době obklopeni nejrůznějšími zdroji mikrovln včetně počítačů, televizorů a televizních či radiových vysílačů včetně nejrůznějších elektrických spotřebičů. Stačí, když si pustíte svůj vysavač současně s televizí a uvidíte na vlastní oči, co se na vás řítí.
Elektrosmog není jediná vymoženost moderní civilizace, která může ovlivnit vaše zdraví. Erudovaní vědci a lékaři se po vynálezu železnice zcela vážně obávali, že jízda rychlostí dvacet kilometrů za hodinu bude mít zničující účinky na zdraví cestujících. Dnes se řítíme po silnici rychlostí nejméně pětkrát větší a neděláme si z toho žádné starosti. O cestování letadlem rychlostí mnohem vyšší ani nemluvě. Možná bychom si ty starosti dělat měli. Lékaři novodobé zdravotní potíže člověka zahrnuli pod ledabylý název civilizační choroby a léčí příznaky. O odstranění příčin se nikdo nepokouší; znamenalo by to se zbavit všeho, co nám tak "usnadňuje" a "obohacuje" život.
Co dělat? Tuto otázku si byť v jiné souvislosti kladl už Lenin a jak to dopadlo. Středověký ponocný hlásal do temné noci "Dále od hradu, dále, ať se nestane neštěstí nenadálé!" Stejně se musíme zachovat i my: pořídit si LCD monitor a počítač dát co nejdál od sebe nejlépe do plechové bedny, vyhodit mikrovlnku, pořídit si handsfree nebo zahodit mobil, netelefonovat z automobilu - stejně je to zakázané z jiných důvodů (mobil při volání z automobilové farradayovy klece zvyšuje automaticky postupně výkon), nepoužívat všelijaké ty mobilní přehrávače a hráče, nedávat si notebook na klín, pokud ještě hodláme vyrábět děti, nedávat dětem mobily a elektronické hry, nenechávat je sedět hodiny před televizí (nejen kvůli elektrosmogu). Nebydlet pod elektrickými dráty, vypínat televizi z pohotovostního režimu zejména na noc nejlépe vytažením ze zdi, nenosit mobil na těle. Víte, kde se nejlépe vyspíte? V domě bez elektrického proudu...
Prameny a odkazy:
VÍTE, CO JE ELEKTROSMOG?
Microwave News
Mobilní rakovina
Diskuse na Doktorka.cz
Dětem mobily do rukou nepatří, varuje studie britských vědců

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.