CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

26.1.2005 - Ekonomické paradoxy.

Velice vám doporučuji článek Petra Macha o finančním "hospodaření" v EU. Po důkladném rozboru ekonomických praktik v EU autor doporučuje: "Vzhledem k neefektivnostem systému evropských financí by pro Českou republiku bylo lepší, kdyby nemusela do EU žádné peníze platit a za to se vzdala práva žádat o evropské dotace", což mě připadá vzhledem k jím popisovaným okolnostem jako velice rozumná rada.
O tom, že s "řízením" ekonomiky v EU není něco v pořádku hovoří zpráva, že kvůli dosavadnímu systému kvót a dotací je cukr v Unii třikrát dražší než ve světě, levnější dovoz ale do pětadvacítky nesmí. Světová obchodní organizace dala Bruselu už doslova nůž na krk - kvůli zákazu dovozu cukru do zemí EU hrozí, že veškerá další jednání o uvolňování světového obchodu budou zablokována. Unie ale není schopna své členské země přimět, aby tento přístup k obchodu s cukrem přijaly. Znamenalo by to totiž pro ně včetně nás úplné zrušení pěstování cukrovky a výroby cukru. To jsou podle ekonomů ale docela běžné a normální důsledky rozvoje globální ekonomiky. Proč pěstovat a vyrábět něco tam, kde je to třikrát dražší než jinde. To, že se zbytečnou dopravou plýtvá především naftou, zatím nikoho nebolí. Obroda v pěstování cukrovky i jiných plodin nastane až po očekávaném kolapsu nákladní automobilové dopravy nebo již po razantním zvýšení cen nafty v době, kdy bude konečně všem zřejmé, že její zásoby končí a tím skončí i současný nesmyslný "rozmach" nákladní automobilové dopravy.
Ještě jeden ekonomický paradox předvádí vedení státního Českého Telecomu: připravuje se prodat kolem 450 (!) budov po celé republice v účetní hodnotě přes deset miliard korun v době, kdy má být státní podíl Telecomu prodán. Naivní jedinec by očekával, že takový prodej nepochybně sníží cenu, kterou by státní pokladna mohla za prodej akcií získat. Navíc se budovy ponejvíce administrativního charakteru budou prodávat dosti špatně, protože především v Praze je takových prostor nadbytek a ceny šly dolů. Zvláštní na plánovaném prodeji je fakt, že Telecom si jistou část administrativních ploch zase od nových majitelů pronajme. To je oblíbený trik používaný i dříve při tunelování jiných státních podniků. Vedení firmy prodá budovy kamarádům nebo firmám patřícím členům vedení - tedy sami sobě a vzápětí si je pronajme. Po prodeji celé firmy budou tito "likvidátoři" pochopitelně odvoláni, ale nový majitel se bez těchto budov neobejde a tak budou profitovat z nájemného. U telekomunikační firmy je to navíc pojištěné tím, že většina takto pronajatých budov je pro fungování firmy nepostradatelných, protože je v nich instalované technologické zařízení a vedou k němu nákladné kabelové systémy. Je vidět, že se manažeři dosazení současnou vládou starají o to, aby nemuseli chodit po žebrotě. Pro spravedlivý pohled je nutné uzavřít konstatováním, že na podobné praktiky nemá žádný vliv politická příslušnost.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.