CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

31.1.2005 - Dobývá se vám do počítače IANA ?

Možná, že jste byli po instalaci nějakého firewallu překvapeni po spuštění počítače zprávou, že se wokenní Průzkumník domáhá spojení pro přenos nějakých informací na adresu 224.0.0.22. Co to k čertu je za virový či jiný útok, napadlo vás. Je to ale jen ukázka toho, jak americká vláda ve spolupráci s Microsoftem sbírá zajímavé údaje o připojených počítačích přesto, že americká organizace IANA (Internet Assigned Numbers Authority (http://www.iana.org) - Úřad pro globální přidělování internetových adres přiděluje např. čísla portů, protokolů, MIB atd.), která má server na zmíněné adrese, měla být již nahrazena novou mezinárodní organizací ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), jak o tom například informuje pan Peterka ve svém článku QUO VADIS, DNS? ICANN startuje!
Článek vyšel 29.10.1998 (!) a přesto se o váš počítač ta stará IANA stále zajímá. Ono se to celé jaksi nepodařilo a tak stále ještě dnes je správa nejdůležitějších databází ovládajících internet v amerických rukou. Proč? Více o tom ze zprávy z ledna 2003 na serveru nic.cz:
CENTR (The Council of European National Top Level Domain Registries), evropské sdružení, spojující správce národních domén nejvyšší úrovně, předložil federálnímu ministerstvu obchodu USA návrh týkající se řízení provozu organizace IANA (Internet Assigned Numbers Authority). IANA zastává ústřední koordinační roli při správě DNS "root", centrální databáze, která vymezuje roli různých organizací a počítačů ve stávajícím provozu DNS. Podnětem k podání návrhu je blížící se rozhodnutí o eventuelním prodloužení stávající smlouvy s organizací ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Pokud by byla prodloužena, řídil by ICANN organizaci IANA další tři roky.
Správa této služby ze strany ICANN se stala předmětem pečlivého zkoumání členů výboru CENTR vzhledem k celkové neshodě mnoha zúčastněných ohledně způsobu, jakým by měla být tato funkce provozována. CENTR se domnívá, že stávající provoz IANA by měl být předán straně, které důvěřují všichni zúčastnění, s cílem omezit jakékoliv potenciální zneužití jejího unikátního postavení.
.
Takže se za celou dobu nic zvláštního nestalo, jen ICANN "řídí" americkou vládní organizaci IANA, která dál dělá v klidu svoji práci. Jistě jsou všichni spokojeni, vzniklo mnoho dobře placených míst v ICANN a jinak je vše při starém. Vláda USA drží internet pevně pod kontrolou.
Dovolí-li tedy váš firewall nastavit natvrdo, že tomuto serveru na adrese 224.0.0.22 odmítnete přístup navždy, udělejte to bez obav, že by to snad vašim woknům nějak vadilo.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.