CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

1.2.2005 - Žádné sněhové kalamity nejsou.

Naše přetechnizovaná zchoulostivělá společnost se hroutí pod tím, když někde zafouká trochu více vítr, začne docela normálně pršet či uhodí mráz a začne padat sníh. Projektanti naší civilizace jí vytvořili pro mírné středoevropské či středoamerické klimatické pásmo a nehodlají se zabývat tím, že skvělé auto za mnoho set tisíc si neporadí s mírně zledovatělým povrchem silnice nebo deseticentimetrovým popraškem sněhu. Všechny ty bájné protiblokující ABS a jiné S systémy jsou k ničemu, elektronika si s tím neví rady. Řidiči jsou zoufalí, někde dokonce hynou zasypáni v automobilu bez pořádného oblečení, jídla a pití poté, co jim dojde benzin v nádrži. Nákladní doprava se přesunula z mnohem odolnější železnice a nesmyslně zabrala silnice všeho druhu. Smýkající se silniční "vlaky" zatarasují nejen vedlejší silnice ale i dálnice, řidiči dojíždějící k místu havárie nestačí brzdit, ti, co přežijí, prchají od svých vozů pryč z dálnice.
Obyvatelé měst, kteří to mají často do práce kousek jsou rozčilení, že to nejede a ve svém chatrném oblečení nejsou schopni ujít ve sněhové vánici ani pár kilometrů. Všichni nadávají silničářům, jakoby ti byli schopni poručit větru a sněhu a v několika minutách zázračně zamést silnice. Když vysílení a plni skutečného zoufalství uzavírají některé vedlejší a nedůležité silnice, čelí nadávkám a stížnostem.
Za starých časů se zimní život odehrával zcela jinak a v lehkém poklidu. Hospodář strčil vůz či bryčku do stodoly a vytáhnul ven saně a z komory ovčí kožich s beranicí. Zimu dokonce přivítal, protože při cestě s dřívím z lesa se pár koní tak neunavil. Kdo nemusel z domu, věnoval se domácí práci na tkalcovském stavu nebo při vyřezávání šindelů či vařeček. Mouka byla v komoře v pytli a chleba se upekl v peci. Kráva se podojila, do sklepa se došlo pro brambory a zelí, v sobotu se zakroutilo krkem nějaké té slepici. Když bylo nejhůř, ani děti nešly do školy.
My se ale potřebujeme neustále někam přesouvat, hospodyně je zoufalá, když hlava rodiny nenastartuje automobil a nepojede se na týdenní nákup do supermarketu, bude hlad. Když přestane jít elektřina, většinou současně i nejde teplá voda, hrozí rodině v takovém moderním bytě zkáza.
Samostatnou kapitolou jsou automobily, které konstruktéři navrhli a vyrábějí jen pro jízdu v teplém počasí na suché silnici. Jsou plné počítačů, GPS a zábavné elektroniky, ale kopeček ke kostelu po zledovatělé silnici nesvedou. Takže pokud v současných dnech chcete do toho vašeho supermarketu vyrazit, vezměte si alespoň pořádné oblečení s kapucí a sjezdařskými brýlemi, nějaké to jídlo asi tak na dva dny, čaj do termosky, lopatu, pytel s pískem a starý koberec. Pro auto sněhové řetězy, pokud snad máte v kolech otvory, kterými se dá protáhnout dlouhý řemen od pračky, vezměte si čtyři páry těch řemenů a dva pořádné kožené řemínky na jejich stažení k sobě. Řemen se protáhne zepředu dozadu skrz disk a zpátky přes gumu do smyčky, druhý pár proti tomu a stáhne se to tím řemínkem. Pro jízdu na ledu a ve sněhu je to lepší než ty kovové řetězy, které se notabene nedají ve vánici na sněhu ani nasadit. Snad se vám pak podaří vyjet k tomu kostelu a zahnout po hlavní na cestu, která vaši rodinu zachrání před vyhladověním. Přeji mnoho zdaru.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.