CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

10.2.2005 - Měl premiér pravdu, že kampaň proti němu někdo platí?

To není možné samozřejmě ani vyloučit, ani konkrétně potvrdit. Jedno je ale pravdou: když zapátráte v oblasti poskytování různých finančních podpor neboli grantů pro novináře, můžete po troše námahy objevit, že například i na rok 2005 Nadace Open Society Fund Praha vyhlásila v rámci programu investigativních grantů se zaměřením na problematiku korupce grant (cituji): Program je určený na podporu aktivit směřujících k eliminaci korupce a korupčního prostředí v České republice.
V roce 2004 byl tento program vyhlášen ve dvou oblastech: Podpora investigativní žurnalistiky a Podpora neziskových organizací.
Podrobněji se v popisu grantu uvádí:Program je určený na podporu aktivit směřujících k eliminaci korupce a korupčního prostředí v České republice. Podpora je poskytována v těchto kategoriích: A) Podpora investigativní žurnalistiky Cílem programu je podpořit vznik investigativních článků, analýz, studií, apod. zaměřených obecně na problematiku korupce. Podpora je určena především na zkoumání případů konfliktu zájmů, zadávání veřejných zakázek, financování politických stran, ovlivňování legislativního procesu (state and legislative capture), korupce ve veřejné správě apod. Nadační příspěvek má umožnit novinářům soustředit se na vybranou kauzu s tím, že je po dobu trvání grantu uvolněn z běžné redakční či jiné novinářské práce ( a to buď úplně nebo částečně). B) Podpora neziskových organizací Cílem programu je podpořit činnost neziskových organizací zabývajících se bojem s korupcí ve veřejné správě: konflikt zájmů, zadávání veřejných zakázek, financování politických stran, ovlivňování legislativního procesu (state and legislative capture) apod. Nepátral jsem po tom, kdo obdržel právě tento grant v roce 2004 ani v jaké výši. Je ale docela dobře možné, že se v rámci boje proti korupci do mediální kampaně "Byt premiéra Grosse" zapojil či zapojili i novináři, kteří tento grant získali.
Podobně byl v minulosti vypsán Nadačním fondem Ferdinanda Peroutky grant pod názvem Granty pro sepsání či jiné vytvoření původní reportáže metodami investigativní žurnalistiky na rok 2002-2003 pro tématické oblasti: - ekonomické a společenské souvislosti současného stavu péče o životní prostředí v ČR - korupce a úřady - podoby klientismu v českém veřejném životě a v podnikatelské sféře - kvalita sociálního zabezpečení občanů ČR - problémy vyřizování právních sporů menšinové populace - “Jak je to vůbec s uváděním léků na trh? Rozhodují skutečně ministerští odborníci - nebo farmaceutické firmy?“ - Drogy a pouliční kriminalita (jedním z uzlových bodů jsou non-stop zastavárny).
Zájemcem o grant musel být: Novinář aktivně vykonávající toto povolání nebo pokročilý vysokoškolský student oboru žurnalistika, který není v žádném pracovním poměru; publikační činnost či jiná publicistická tvorba; občan ČR s trvalým bydlištěm na území ČR; plná způsobilost k právním úkonům; nejde o současného ani bývalého tiskového mluvčí, ani pracovníka reklamní agentury, agentury public relations či jiných institucí či odborů, jejichž posláním je řízená komunikace s veřejností; morální bezúhonnost..
Mohu jenom konstatovat, že podobná aktivita nadací a fondů je nanejvýše chvályhodná a lze jen doufat, že bylo dosaženo konkrétních výsledků a že tyto aktivity budou nadále pokračovat. Naši politici to potřebují jako koza drbání, premiéra nevyjímaje.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.