CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Oskar pro Česko nás přijde na 168 milionů korun.

Galerie jeřábůAmerická Akademie filmových umění a věd udělila zvláštního Oscara za technický přínos filmu plzeňské společnosti Technocrane s.r.o za teleskopické kamerové jeřáby. Sošku obdržel majitel firmy a vynálezce tohoto jeřábu Němec Horst Burbulla, který je jediným vlastníkem firmy registrované v Česku. Díky unikátním jeřábům vyrobeným v Plzni vznikly některé záběry ve filmech, které dosud nebyly možné nebo se složitě realizovaly pomocí jízdy kamery po kolejích nebo na speciálních vozidlech. Kamerové jeřáby Technocrane byly použity například ve filmech Titanic, Pearl Harbor, Matrix, Harry Potter či Spiderman. Jeřáby se používají i v televizi při natáčení pořadů typu SuperStar či Chcete být milionářem?. Plzeňská firma vyrábí kamerové jeřáby čtrnáctý rok. Ročně jich zhotoví v průměru 45 kusů. Podle Jana Kučery z Technocranu mají studia v Los Angeles více než desítku těchto strojů.
Vynálezce a majitel firmy Horst Burbulla odpověděl na zvídavou otázku iDnes "Proč jste si pak k výrobě zařízení vybral právě Českou republiku?" takto: Tak jsem například věděl, že je zde poptávka po práci. A v kraji navíc existuje strojírenská tradice, dají se najít šikovní lidé, kteří právě pro tak náročnou činnost, jako je naše výroba, mají cit.
Zapomněl ale uvést ten hlavní důvod: Česká republika odpustila panu Burbullovi placení daní po dobu 5 let s tím, že "celková hodnota veřejné podpory formou slevy na dani nesmí přesáhnout částku 168 mil. Kč." (z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.)
Další otázka iDnes byla rovněž zvídavá: "Často se objevují obavy, zda zahraniční investoři za čas neopustí Českou republiku a nepůjdou za levnější pracovní silou na východ. Co vy na to?" Burbulla potvrdil, že "takový podnik, jako je Technocrane, se všemi odborníky a zkušenými pracovníky, vývojovým, designérským oddělením a tím vším, prostě nejde vzít a přestěhovat. Můžete někde rychle postavit budovu, ne vybudovat živou firmu. V Plzni zůstaneme."
Ano, firma musí zůstat v Plzni, protože v rozhodnutí o poskytnutí úlevy na daních se praví, že "Investice bude zachována po dobu skutečného čerpání slevy na dani z příjmů dle § 35a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, nejméně však po dobu 5 let ode dne právní moci kolaudačního rozhodnutí na první stavbu nebo část stavby, jíž se investiční pobídka týká, nebo ode dne vydání protokolu o předání prvního zařízení, jehož se investiční pobídka týká, do provozu."
Zajímavé na tomto rozhodnutí je fakt, že firma Technocrane s.r.o. byla zapsána do obchodního rejstříku 8.ledna 2003 a již 27.1.2003 podalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR žádost pro povolení úlevy na daních Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který s neuvěřitelnou pružností zahájil řízení již 3. 2. 2003 a rozhodl kladně 26.3.2003. Kéž by tak naše úřady činily s takovou ochotou a rychlostí vždy i v zájmu českých podnikatelů.
Takže se nijak nemůžeme chlubit, jak někteří novináři s nadšením tvrdí, že Česko získalo Oskara. Pravdivější je zpráva, že šikovný německý vynálezce a podnikatel využil nevídané ochoty českých úřadů a nízkých mezd českých dělníků a techniků k tomu, aby si v Plzni postavil výhodně továrnu a podniká bez povinnosti platit daně po dobu pěti let. Využil tak výhod, které naše socialistická vláda českým podnikatelům neposkytuje. O tom, kolik a zda vůbec zaplatil Burbulla za pozemek v Plzni se mi nepodařilo nic bližšího zjistit. Jediné, v co můžeme doufat, je to, že snad i po uplynutí pěti let pan Burbulla zůstane v Plzni a tak několik desítek našich spoluobčanů neztratí práci.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.