CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

18.2.- Pozor na opakované stereotypní pohyby!

Nemám na mysli nic z oblasti sexu. Ten je velice zdravý a pokud nejste po srdečním infarktu, lze jej bez obav provozovat třeba i několikrát denně. Z hlediska dnešních znalostí prakticky nelze ale pochybovat o tom, že masové používání počítačů, zejména osobních, přináší s sebou i značné rozšíření zdravotních potíží souvisejících s prací u počítače. Potíže související s typickým režimem zátěže svalstva drobnými opakujícími se pohyby jsou souhrnně označovány zkratkou RSI (Repetition Strain Injury).
Všechny pohyby různých částí těla jsou způsobovány stahováním a uvolňováním svalů, které jsou upoutány na kosti pomocí šlach. Při velmi často opakovaných drobných pohybech může docházet k zanícení obalů šlach, při práci s klávesnicí nebo s myší k tomu nejčastěji dochází na šlachách v rukách a v zápěstích, ale častá jsou i postižení loktů a ramen či dokonce i nohou (při práci s nožním pedálem). Choroba takto vyvolaná, tendosynovitida, je podle britských údajů druhá nejčastější choroba, na kterou jsou předepisovány léky, a je mezi nejčastějšími důvody zdravotních neschopenek. Je poměrně zajímavé, že díky pozvolnému nárůstu bolestí se většinou postižení snaží bolestem uhýbat, což vede k činnostem vyvolávajících jiné potíže, a zřídka se tak tendosynovitida objevuje jako samostatné onemocnění bez kombinace s jinými problémy. Při práci u počítače se nejčastěji jako první objeví bolesti zad nebo tzv. tenisový loket. Protože se jedná především o namožení a záněty šlach, jediná spolehlivá léčba spočívá v uvedení do klidu. Pokud vás to postihne a nezbývá vám, než dále na počítači pracovat, může vám pomoci si přehodit myš do opačné ruky. Především je však nutné si provést revizi ergonomiky vašeho pracoviště. Zda máte vhodnou židli ve správné výšce, která podepírá oblast beder, zda máte klávesnici s myší a monitor ve správné výšce.
Protože nejčastější "vadnou" součástí vašeho počítačového vybavení bývá nevhodná levná myš, uvažte i koupi jiného polohovacího zařízení, například tabletu s digitálním perem, který je zvláště vhodný pro počítačové grafiky. Držení pera je přirozenější než držení myši, protože předloktí spočívá v přirozenější poloze bez nutnosti otáčení o 90 stupňů. Dále, s absolutním polohováním není nutné trhat zápěstím pro posunutí kurzoru po obrazovce, stisk levého tlačítka myši se jednoduše dělá klepnutím pera o povrch tabletu. Většina osob, postižených symptomy RSI, zaznamená okamžitou a trvalou úlevu při používání pera místo normální myši.
Více o RSI a ergonomii počítačového pracoviště najdete například na stránkách http://ergonomie.webz.cz nebo články Jiřího Zlatušky Počítače a zdravotní rizika, a také článek Milana Červenky Grafik a hygiena práce.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.