CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

28.2.2005 - Stanovisko VV ÚV KSČM k politické situaci.

Komunistická strana Čech a Moravy je zajedno s názory drtivé většiny občanů v tom, že ti, kteří kritizují Stanislava Grosse, nejsou o nic lepší než on sám. V pozadí české politiky na centrální, regionální či komunální úrovni se nezřídka točí ještě podezřelejší sumy a premiérova aféra představuje pouze špičku mohutného ledovce. Aféra hluboce zdiskreditovala politické elity podílející se na vládě po listopadu 1989 a znovu potvrdila hluboké sepětí ekonomických a politických elit a z něj vyplývající klientelismus jako neoddělitelný znak českého kapitalismu. Jedním z nejhorších důsledků krize by mohla být nepochybně ztráta víry řady občanů ve smysluplnost jejich veřejné angažovanosti a zvýšení počtu těch, co nechodí k volbám. To ovšem prospívalo dosud právě těm, kteří z hluboce deformované politiky těží.
Vedoucí garnitura ČSSD, která se nekriticky semkla kolem premiéra a úřadujícího předsedy strany, nereaguje na podstatu znechucení občanů, tj. na absenci mechanismů zajišťujících důvěryhodnost politiků. Naopak v obavách o ztrátu svého mocenského postavení podléhá tlaku pravice. ODS zvýšila svou nedočkavost po uchopení vlády a snaží se aféry zneužít k tomu, aby mohla co nejdříve naordinovat dezorientovaným občanům hořké asociální recepty obsažené ve svých modrých šancích . Tiše z povzdálí jí při tom sekunduje prezident republiky. Miroslav Kalousek se snaží využít situace k tomu, aby se oddělil od minulé spolupráce s ČSSD a zvýšil cenu svou i své strany jako budoucího koaličního partnera ODS. US-DEU se zoufale drží zbytků moci a prebend, ke kterým už nebude mít šanci se po volbách dostat. Mnozí z těch, kteří nesou faktickou odpovědnost za zlořády současného systému, se dnes snaží zastrašovat voliče antikomunismem. Hrozí údajným návratem socialismu, jen aby zabránili vytvoření vlády, která by byla citlivá k sociálním problémům občanů a usilovala o skutečný boj s klientelismem a korupcí. K tomu zneužívají i výročí února 1948.
KSČM je v dané situaci jedinou parlamentní silou, která nenese odpovědnost za vzniklou krizi.
...
Úplný text z 26.2.2005, Haló Noviny, vydavatel nakladatelství Futura, a. s., generální ředitel Futury a člen VV ÚV KSČM: Milan Špás.
Z uvedeného stanoviska VV ÚV KSČM je patrné, že komunisté plánují převzetí moci poté, co "lidu dojde trpělivost" a členové i sympatizanti ČSSD se s nimi semknou v jednom vítězném bloku. Počítají také s významnou částí obyvatelstva, která není spokojena s tím, jak se jí v "novém" kapitalizmu daří. Nejraději by v čele ČSSD viděli soudruha Škromacha, který je stálým zastáncem přechodu k otevřené spolupráci ČSSD s KSČM. Nejprve formou podpory menšinové vlády ČSSD, později spojením obou levicových stran do vládní koalice. Poslanci ČSSD a KSČM mají v současnosti ve dvousetčlenné sněmovně většinu 111 hlasů. Text prohlášení je velice kvalitně a mazaně napsán. Je vidět, že KSČM stále disponuje schopnými mistry propagandy a politické manipulace.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.