CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

2.3.2005 - Konečně pozitivní zpráva.

Peugeot 107Z výrobní linky nové automobilky Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) ve středočeském Kolíně sjela v pondělí po ukončení zkušebního provozu první auta určená pro prodej zákazníkům. Všecny tři modely značek Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroen C1 byly téhož dne představeny na mezinárodním autosalonu v Ženevě. Do roka má výroba dosáhnout plánovaných 300.000 aut, kdy bude každou minutu sjíždět z linky jeden vůz. Letos by měla automobilka vyrobit cca 150.000 vozů, přičemž většina z nich bude vyvezena do Francie a Itálie. Ceny nebyly oficiálně oznámeny, jen se předpokládá, že se bude cena na českém trhu pohybovat mezi 220.000 až 230.000 korun. Vývoz především na západní trh bude činit cca 80 procent z celkové produkce.
Pokud budou tyto vozy prodávány na českém trhu, dostanou se do konkurence malých modelů dovážených z Jižní Koreje a Japonska. Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroen C1 jsou postaveny na shodném podvozku a jedná se o kategorii malých aut, do kterých zatím patří u nás prodávané Chevrolet Matiz nebo Fiat Panda. Továrna v Kolíně byla postavena s cílem vyrábět miniauto do města určené pro vývoz do západní Evropy, kde se očekává vzrůstající zájem o druhá či třetí auta do rodiny. Model Peugeot 107 by se měl u nás prodávat asi za 8000 eur, tedy 240 tisíc korun. Tím se ale dostává do cenové konkurence Fabie Junior, která stojí 249 900 korun a je větší, schopná plnit i roli rodinného vozu. Pro srovnání: Fiat Panda 1.1 se dá koupit už za 191 400 korun a jeho užitkové hodnoty jsou naprosto srovnatelné. A padesát tisíc jen tak na chodníku nenajdete.
Zdá se, že tedy prodej vozů na našem trhu nové automobily z TPCA nijak zásadně neovlivní. V každém případě získá zaměstnání značný počet lidí nejen v samotné továrně a podstatný vliv bude mít kolínská automobilka na bilanci zahraničního obchodu. Už letos by mohlo dojít k přebytku vývozu nad dovozem, v nejhorším bude dosaženo rovnováhy. V roce 2005 budeme vyrábět nejvíce automobilů v přepočtu na obyvatele na celém světě. A to je dobrá reklama i pro další zahraniční investory.
Téměř jistě se tak staneme během dalších let skutečně průmyslovou zemí navíc s modernějšími továrnami, než které jsou dnes na západ od nás. Postupně dojde k dalšímu omezování zemědělské výroby, která trvale zápasí s nepřízněmi počasí. Bude pro nás výhodnější nakupovat levné potraviny tam, kde se jejich pěstování v teplejších krajinách více vyplatí. Prostě, čeká nás skvělá a zářná budoucnost: v každé rodině budou nejméně dvě auta - nejlepší varianta jsou auta tři: jedno mini do města, jedno větší na dlouhé služební cesty a také za dovolenou po Evropě a jeden offroad 4x4 pro zábavné vyjížďky do českých lesů. Bude to krása, život v takové moderní společnosti. Buďte coool, přátelé.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.