CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

7.3.2005 - Vůdce národa se omluvil za svou nešikovnost.

V televizním projevu se Gross konečně projevil jako státník a vůdce národa. Podle vzoru svého přítele Bushe se státní vlajkou za zády pronesl mimo jiné v České televizi toto: "Musím se přiznat, že jsem necítil zprvu ochotu vysvětlovat záležitosti, které jsem mylně považoval za soukromé. A za toto se omlouvám a omlouvám se i za to, že jsem tím zavdal příčinu k určitým politickým půtkám a šarvátkám, které sice byly možná zneužity, ale prvotní příčina byla v tomto mém přístupu. Je jisté, že výkon funkce předsedy vlády je zavazující a je zavazující nejen pro mne, ale i pro celou mou rodinu, a proto jsme se rozhodli, že má manželka ukončí své podnikatelské aktivity a veškeré své závazky."
Jeho hlavním prohřeškem tedy podle něj bylo, že otevřeně neodpověděl na útoky médií stran jeho finančních záležitostí. To napravil následujícími otevřeně zmatenými prohlášeními. Co chtěl předseda vlády říci tím, že jeho manželka ukončí veškeré své závazky opět situaci zamotává. Máme si to snad vykládat tak, že se s Grossem rozvede? Národ je nadále zmaten zejména proto, že není jasné, komu vlastně předseda vlády zaplatí 900 000 korun použitých na zakoupení jeho bytu. Směnka byla spálena a Gross podle svého prohlášení dá tuto částku na charitu. Na byt mu tedy vlastně přispěl stát prostřednictvím pana Roda, který tyto peníze získal zdarma díky svému podílu z tunelování svazáckého deníku Mladé fronty. Přesto jsme i nadále všichni zmateni a tápeme ve svém postoji k premiérovi. Máme mu věřit nebo ne? Opravdu těžké rozhodování. Důležité ale je, že jeho rodná strana mu věří. Žádná cesta od válu se v nejbližší době konat nebude.
Veselé na celé finanční historii je, že i na politiky ostatních stran s výjimkou komunistů byly vytaženy médii rozkošné story o jejich způsobech, jak nabývají nemovitostí. Původ majetku společnosti JMTCZ, v jejímž představenstvu je manželka šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého, je přinejmenším nejasný. Z dokladů, které firma uložila u obchodního soudu, vyplývá, že v letech 2000 a 2001 investovala zhruba 15 milionů korun. Za peníze nakoupila tři domy v Rakovníku a ve Slaném. Z účetnictví firmy ale není jasné, kde peníze na nákup nemovitostí vzala. Nikde žádný zisk a hospodáření firmy v mínusu, jak na obrazovce předvedla včera Česká televize.
Kalousek, který současnou vládní krizi prakticky vyvolal je rovněž se svojí rodinou vláčen médii. Luxusní byt v ceně 6,5 miliónu na Veleslavíně, získala jeho žena výměnou za směnku vypsanou na stejnou hodnotu. Vystavil ji její bratr, svým společníkem zavražděný podnikatel Lubomír Kašák.
Můžeme očekávat, že se v krátkém čase objeví další dohady o způsobech nabývání majetku u dalších politiků. Do hospodářského a trestního práva nezasvěcený a zmatený občan si udělá jasný závěr: naši politici nalevo, ve středu i napravo kradou jako straky a berou úplatky zleva i zprava. Jsou přitom krajně neschopní si tyto peníze legalizovat tak, aby bylo vše podle litery zákona. To je vlastně dobrá zpráva. Zdá se, že díky zavedenému systému účetnictví a daňovým zákonům se dá zpětně téměř každý podvod dohledat. Pokud se ovšem najde žalobce, pokud policie případ neodloží a pokud soud zahájí řízení. A také pokud toto řízení skončí dříve, než jeho účastníci nezemřou.
V podstatě ale žijeme v právním státě, kde každého lumpa dostihne spravedlnost. V podstatě.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.