CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

11.3.2005 - Pomocí počítačové hry určitě dospějete. Otázka je, kam.

Dospívání je zatracená věc. Nejhorší na tom všem je chodit do školy, uspět tam a nestat se předmětem zábavy silnějších spolužáků - dnes se tomu říká odborně šikana - jít na střední, udělat maturitu a žádá se i vystudovat vysokou školu, protože jinak budete celý život jen na opačné straně těch úspěšných. Do toho vám vlítne puberta, kluci a holky, holky a holky nebo kluci a kluci. Dnes to máte o dost těžší než vaši rodiče, musíte pomocí složitých sexuálních manipulací především zjistit, zdali náhodou nepatříte k homosexuální menšině. Stát se homosexuálem dnes pomalu patří k bontónu a také je to snadnější, než dobývat opačné pohlaví. Navíc nehrozí nežádoucí početí, toho je třeba se obávat jako čert kříže. Chlapci mají už v dospívání psychické problémy s erekcí a v podstatě se děvčat bojí. Děvčata zase touží po něžnostech, které jim ti mladí pitomci nedovedou poskytnout. Jsou příliš hrr, jdou hned s útokem na bránu a jsou také rychle hotoví.
Tyhle všechny peripetie vstupu do skutečného života si dnes ovšem můžete projít ve viruální realitě například pomocí počítačových her. Možná vám to něco objasní, možná vám to pomůže pochopit, co se od vás očekává, možná ne. Některé hry vám kromě jiného také ukáží, jak šikovně podvádět, jak tím životem proplout co nejsnadněji. Když se začtete do reklamního sloganu takové hry, možná vás to zaujme stejně jako mně:
Ve chvíli, kdy bude mít váš sim narozeniny a bude dospívat z teenagera na dospěláka, tak se mu zpřístupní možnost na určitou dobu opustit dům a odjet studovat vysokou školu. Pokud budete chtít mít doma nevzdělance, tak sima na vysokou školu nepošlete a sim normálně dospěje z teenagera na dospěláka. Dá se říct, že se nic podstatného nezmění. Pokud ovšem sima na vysokou školu pošlete, tak prožije zcela novou fázi života. Každá vysoká škola bude mít tajný studentský spolek, který bude dostupný až ve chvíli, kdy sim získá na škole dostatečně vysokou prestiž. Členství v tomto spolu bude přinášet mnohé výhody. Například se simové budou moci nabourat do školní počítačové sítě a změnit si známky. Případně tisknout vlastní peníze. Používání těchto aktivit má svoje rizika. Pokud bude hráč přistižen, může být zatknut a jít do vězení. Téměř celé studium bude dobrovolné. Studenti sice budou mít přednášky a budou dostávat pravidelně domácí úkoly. Ale na přednášky chodit nemusí a na úkoly se taky můžou vykašlat.
Ale musí počítat s následky. Do konce semestru budou muset vše dohnat v šibeničním čase. Můžete ze zoufalství zkusit při zkouškách opisovat. Ale to se může krutě vymstít. Dokončí-li zdárně studium, získá jisté výhody pro budoucí zaměstnání. Ve hře budou čtyři zcela nové kariéry, které budou přístupné pouze vystudovaným simům. Bez absolvování vysoké školy, vás do nových zaměstnání nepřijmou. Navíc nové kariéry závisí a na vystudovaném oboru. Pokud si zvolíte určitý obor, tak se vás třeba vezmou jen do jednoho z nových povolání. Pro vyzkoušení jiné nové kariéry (a získání patřičného bonusového předmětu) bude třeba poslat jiného sima vystudovat jiný obor.

Je celkem jasné, že autoři zvolili jedinou cestu: tu výhodnou pro svůj zisk a případné navádění k nepravostem jistě odmítnou se slovy, že se přece jedná jen o umělou realitu, jen o neškodnou hru. Přesto se domnívám, že zejména těm pubescentům, kteří příliš rozumu nepobrali může taková hra dodat potřebnou inspiraci, jak jít cestou nejmenšího odporu. Zejména pasáže o falšování peněz, nabourávání do školní počítačové sítě a chození za školu se mohou takovým trubcům natolik vrýt do palice, že jim to dělat ve skutečném životě přijde jako normální. Vždyť to přece bylo v té hře, tak proč mě, sima, teď vedete v klepetech do basy? Problém je totiž v tom, že jaké je to ve vězení žádná umělá realita nedokáže nikomu zprostředkovat.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.