CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

22.3.2005 - Zachraňte Grosse, nepouštějte do čela Škromacha!

V listopadu loňského roku Gross v rozhovoru s iDNES před krajskými volbmi prohlásil: "To strašení spoluprací s komunisty už opodstatnění nemá. Kdybychom něco takového chtěli udělat, tak jsme to mohli udělat už v roce 2002. Měli bychom ve sněmovně pohodlnou většinu 111 hlasů. To, že jsme to neudělali, ukazuje, že sociální demokracie nemá v úmyslu přivádět komunisty k moci. Ale uvidíme, jaká bude povolební aritmetika." Na otázku o vytváření krajských koalicí odpověděl: "Já o ně nestojím. Doufám, že budeme mít takovou sílu, že nebudeme muset dělat takové kompromisy. Ani s ODS, ani s komunisty.
Dnes jsou volební preference ČSSD velice nízké a komunisté očekávají, že získají ve volbách druhé místo před ČSSD. S ohledem na očekávané první místo ODS s nějakými 30-35 procenty to ale znamená, že komunisté budou muset nadále setrvat v roli opozice. O nějaké partajní spolupráci s ČSSD dnes neuvažují a zdá se, že spíše doufají v masivní přechod zklamaných levicových voličů ČSSD na stranu KSČM nebo ve vnitrostranický převrat v ČSSD. Napovídá tomu i rétorika, která byla použita v materiálech zasedání ÚV KSČM dne 19. března v Nymburce:
ČSSD při uplatnění obdobných pokusů prodělává vnitřní rozklad a hodnotový rozvrat. Skupina kolem předsedy Stanislava Grosse se otevřeně rozchází se sociálnědemokratickými tradicemi. ČSSD se pod hesly modernizace změnila v bezzásadový, rozporný a vnitřně nejednotný konglomerát funkcionářů a vlivných osob od centra až do okresů, které pohromadě udržuje jen zájem na osobním prospěchu a výhodách.
Levicové křídlo v sociální demokracii je oslabováno, jeho reprezentanti v uplynulých letech pod tlakem a dnes už ze setrvačnosti nebo i aktivně podlehli postupující politické a ekonomické korupci, nejsou už nositeli původních programových hodnot. Útěk od deklarovaného sociálně demokratického programu je důsledkem otevřeného spojení vedení ČSSD s majetkovými a mocenskými elitami a se zájmy velkých domácích i zahraničních podnikatelů a finančních uskupení.

To je velice tvrdé odsouzení politiky ČSSD s použitím dnes již klasického slovníku soudruha Klementa Gottwalda. Dá se to vnímat jako pokus o ovlivnění nastávajících voleb vedení ČSSD s cílem svrhnout Grossovu kliku a nastolit takové vedení ČSSD, které by se dalo více nalevo směrem k "sociálnímu" neboli socialistickému státu. Například v čele s Škromachem, který by svoji stranu rád vedl do vládní koalice s komunisty.
Když se na to podíváme realisticky, můžeme současné snahy lidovců svrhnout Grosse s účinnou pomocí médií chápat zcela paradoxně jako pokus o změnu politiky ČSSD směrem doleva. Pokud se totiž Gross v křesle udrží, nezdá se, že by se chystal do náruče KSČM. Alespoň ne před volbami, ať už budou předčasné nebo normální. Kdyby ale Gross padl, Škromach se dohodne na vládní koalici s komunisty ještě před volbami. A ti voliči, kteří se ještě stále báli naplno projevit svoji touhu po bezstarostně neodpovědném životě v socializmu, by se s nadšením mohli vrhnout mezi voliče ČSSD. Jiná cesta do vlády tu pro komunisty není. Nemohou totiž počítat s tím, že jednoho dne po vítězných volbách budou mít většinu v parlamentu a vládu složenou ze samých komunistů. Když bude ale jejich rudá vlajka zabalena do lístků socanské růže, může to vést k jejich návratu do čela státu. Tak si to totiž představovali, když v roce 1989 pouštěli moc ze svých rukou.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.