CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

24.3.2005 - Nejen senátoři ODS byli proti zákonu o registračních pokladnách.

Troufám si tvrdit, že něco o registračních pokladnách vím a jsem i autorem programu, který řeší provoz malého obchodu s jednou pokladnou na základě standardního PC. Program obsahuje moduly pokladny, skladu s vytvářením souborů objednávek podle požadavků dodavatele, vytváření importů pro internetový obchod a několik analytických sestav se statistikou prodeje zboží. Jediné, co systému chybí, je fiskální paměť, která není běžnou součástí standardních PC. Ta paměť, po které tolik touží zastánci tvrdé kontroly obchodníků z řad poslanců ČSSD, kteří se naivně domnívají, že právě touto zázračnou zbraní přinutí nepoctivce k řádnému placení daní. Majíce před očima trhovce prodávající zboží pochybného původu, hodlají uvést do nesnází i ty, kteří řádně podnikají, poctivě vedou účetnictví, archivují každou prodanou položku vytištěním výkazů prodeje, vystavují řádně evidované faktury svým odběratelům a v neposlední řadě tisknou bez vyžádání každému zákazníkovi paragon obsahující všechny informace o zboží i o obchodníkovi samotném.
Po prostudování návrhu zákona jsem se rozhodl napsat několika senátorům v naději, že i těm mimo ODS se rozsvítí v hlavě a pošlou zákon tam, kam patří. Zde je ukázka obsahující můj mail a dvě odpovědi, které jsem zatím získal:

Dobry den, pane senatore.
Mam k zakonu o registracnich pokladnach, ktery budete v senatu projednavat jednu otazku, na kterou jsem zatim nikde nenalezl odpoved: obrovske mnozstvi prodejen vseho druhu pouzivaji v soucasnosti jako pokladny bezne osobni pocitace s ruznym profi SW. Tyto SW pokladny jsou vetsinou integrovane do evidence skladu a s dalsimi programy pro statistiku prodeje atp. Vydavaji bezne pokladni bloky a maji i displej zobrazujici cenu k placeni. Klasickou ukazkou jsou napriklad lekarny. Na techto zarizenich ale nejsou zadne fiskalni pameti, data se uchovavaji na discich a zalohuji ruznym zpusobem tak, aby bylo mozne kdykoliv zpetne zobrazit ci vytisknout trzbu za libovolny den vcetne opakovani ticku paragonu (v tech lepsich programech). Znamenalo by zavedeni zakona o registracnich pokladnach, ze musi podnikatele tyto nakladne a dlouho budovane systemy zrusit a zakoupit trivialni reg.pokladny? Navrh zakona tuto vec vubec neresi. Neni divu, nejspise mezi poslanci neni nikdo, kdo by se v problemu alespon ramcove orientoval.
Dekuji Vam predem za Vas nazor.

Zdravi Jan Bilek

Vazeny pane redaktore,
na spolehlivejsi odpoved se Vam zeptam, ale z logiky věci se mi zda vyplyvat, ze kriteriem je prave ta fiskalni pamet. Na druhe strane jako byvaly systemovy analytik soudim, ze udrzuje-li někdo komercni system, jako popisujete, navrhne pro nej v ramci dlouhe legisvakance standardni up-date, ktery dobre otestovany svým zakaznikum před platnosti zákona nabidne. Tuto otazku by proto meli po pripadnem schvaleni zákona polozit uzivatele těchto systemu jejich autorum, respektive jejich profesionalni udrzbe. Zákon se tim nemuze v zadnem pripade zabyvat, protože se to pravdepodobne lisi systém od systemu a nad hospodarnosti toho ci onoho reseni se budou muset systemovi analytici ještě u kazdeho systemu zamyslet; zákon ma stanovit pravidla, nikoli technicka reseni, a doufam, ze tak ucini, pokud vubec bude prijat. Na otazku, kterou se mi ted jiste chystate polozit, zda totiz autori zákona s nejakym takovym systemovym analytikem o tom mluvili predtim, nez zákon navrhli, musim odpovedet, ze nevim a ze dosti pochybuji. A na Vasi dalsi otazku, zda se mi to tak libi a co s tim minim udelat, odpovim, ze nelibi (je to typicky priklad nedostatku konzultace pred pripravou zakona) a ze zakon ma i jiné vady, takze se rozhodnu po diskusi na klubu, zda budu hlasovat proti nemu, nebo pro nejaky pozmenovaci navrh. Ale aspon tam zahrnuli tu dlouhou legisvakanci, to pomuze, i kdyby to proslo.
Zatim zdravim,

Edvard Outrata,
mistopredseda Senatu.
(Bez politické příslušnosti)

Vážený pane,
ani já nejsem zrovna specialista v tomto oboru. Zkusím se zeptat povolanějších. Prosím o strpení.
Díky a přeji pěkné dny.

Martin Mejstřík
(Bez politické příslušnosti)
11.2.2005
Dodnes žádná odpověď.

Vazeny pane Bilku,
pan ministr Simonovsky obdrzel Vas e-mail, ktery se tyka registracnich pokladen. V ramci KDU-CSL se teto zalezitosti venuje predevsim jihomoravsky poslanec Ladislav Sustr (sustr@psp.cz), proto Vam doporucuji obratit se s prislusnymi dotazy na nej.

S pozdravem
Mgr. David Macek
Kancelář senátora Milana Šimonovského
(KDU-ČSL) 18.2.2005
Odesláno ihned panu Šustrovi, dodnes žádná odpověď.

Senátor Outrata to ve své odpovědi vystihl: tvůrci tak specifického zákona diktující instalaci velmi speciální součásti do zařízení zvaného pokladna se nejspíš vůbec nevyznají v tom, co by to znamenalo pro tisíce obchodníků. Celé je to zcela jasně akce jiných obchodníků: těch, kteří mají plné sklady předražených neprodejných jednoúčelových registračních pokladen dovezených ze zemí na západ od nás. Rádi by je se ziskem prodali a jistě se pak odvděčí těm, kteří se nejvíce zaslouží o jejich zisky. Není nad to, mít v parlamentu dobře zorganizovanou klaku, která se postará o "podporu" jejich podnikání prostřednictví zákona. Případ registračních pokladen je ze stejného soudku jako na příklad povinná instalace automatických kohoutků na stará ústřední topení včetně předražených auditů od pověřených firem nebo zákon o pevných těžce předražených výkupních cenách elektrické energie produkované větrnými elektrárnami.
Ministr financí Sobotka se při svém přednesení zákona v senátu bezostyšně přiznal k plánování prodeje registračních pokladen pod řízením ministerstva financí takto: ... návrh zákona, který k projednání předkládám, vychází z programového prohlášení vlády, které předpokládá zavedení registračních pokladen, vybavených fiskální pamětí. O zavedení fiskální paměti bylo rozhodnuto z důvodu širší míry uchování a neměnnosti shromažďovaných údajů pro potřebu správy daní, které souvisejí s evidencí hotovostních plateb prostřednictvím takto technicky koncipovaných registračních pokladen. Zákon vymezuje systém, zajišťující prodej a provoz pokladen tak, aby byla zajištěna co možná nejvyšší důkazní hodnota údajů, uložených ve fiskální paměti.
Splnění funkčních a technických podmínek stanovených zákonem pro jednotlivé typy pokladen, které budou prodávány, bude ověřováno ministerstvem financí prostřednictvím procesu certifikace. K zajištění bezporuchového provozu pokladen a omezení neoprávněné manipulace s nimi bude jejich servis, uvedení do provozu, vyjmutí fiskální paměti a provádění dalších odborných technických zásahů prováděn autorizovanými servisními středisky.

K tomu senátor Petr Kolář mimo jiné poznamenal:
Tento zákon zůstal principiálně pořád stejný, to znamená, že zavádí pro zhruba 300.000 živnostníků povinnost vydávat velmi konkrétní typ dokladu s předpokladem, že toto povede k omezení šedé ekonomiky a k vyššímu výběru daní.
Já se v tuto chvíli ve své zpravodajské zprávě omezím pouze na základní tvrzení, která zazněla na jednání garančního výboru, a svůj osobní názor posléze sdělím v obecné rozpravě.
Výbor dospěl k závěru, že výsledkem přijetí takovéhoto zákona by byly pouze vyšší a v některých případech dokonce zničující náklady živnostníků, přičemž ty nejdramatičtější dopady by byly právě na ty nejmenší, čili v podstatě na ty, které bychom měli nejvíce chránit.

A tak byl včera 23.března 2005 návrh zákona o registračních pokladnách v senátu zamítnut. V hlasování p.č. 26 se ze 74 přítomných senátorek a senátorů při kvoru 38 pro zamítnutí zákona vyslovilo 50, proti bylo 15.

Pramen: Stenozáznam z projednání zákona.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.