CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

29.3.2005 - Gross bude přesvědčovat občany, aby řekli ano evropské ústavě.

Informační kampaň, která má vysvětlovat občanům význam euroústavy, bude řídit osobně premiér Stanislav Gross a úřad vlády. O řízení kampaně se ucházelo ministerstvo zahraničí, které argumentovalo tím, že už mají jeho úředníci zkušenosti z kampaně před referendem o vstupu země do EU. Předběžné kalkulace ukazují, že by si kampaň před referendem vyžádala tento a příští rok cca 218 milionů korun. Není ale jasné, zda kampaň bude ryze informační a vysvětlovací, nebo jestli bude euroústavu přímo podporovat. V EU vyvolává údiv, že Česká republika je jedinou členskou zemí, která dosud nemá vůbec jasno v tom, jak a kdy bude evropskou ústavu schvalovat.
Lidovci v čele ministerstva zahraničí doufali, že budou moci spolu se svými přáteli z reklamních agentur oněch 218 milionů korun utratit sami. Premiér si ale nechal svými ministry z ČSSD ve vládě odklepnout, že to bude jen on, který ty peníze utratí. Jak víme z posledních událostí, ve finančních operacích i v propagandě se vyzná ze všech nejlépe a jistě už dopředu ví, kterou agenturu tím utrácením pověří a s jakým ideovým cílem.
Ransdorf radí voličům KSČM, aby hlasovali proti evropské ústavě. Současný návrh evropské ústavní smlouvy je podle poslance evropského parlamentu Miloslava Ransdorfa (KSČM) špatný, a proto by pro něj nehlasoval. Uvedl to na setkání s novináři v Rokycanech. Návrh euroústavy má podle něj ústavní charakter jen v první třetině textu. "Pochybnosti ve mně budí třetí část textu. Každý si v něm může vybrat prvky, které se mu hodí. A to nemá v ústavním textu co dělat", prohlásil Ransdorf. Nelíbí se mu též, že podle návrhu euroústavy by v zemích, ve kterých je zavedeno euro, měla mít Evropská centrální banka možnost bez varování pokutovat jednotlivé podniky. Katalog lidských a občanských práv má euroústava na nižší úrovni, než má česká Listina základních práv a svobod, dodal europoslanec. Přestože má podle něj euroústava i některé klady, zápory podle Randsdorfa přesto převažují. Do diskuse o podobě tohoto dokumentu by proto měli být zapojeni občané EU tak, jako se to stalo například při tvorbě ústavy USA. Ransdorf zdůraznil, že na rozdíl od ODS KSČM není zásadně proti euroústavě, ale pro jinou ústavu.
Musím se v tomto případě opakovat, ale nejlepším způsobem, jak smlouvu o ústavě EU přiblížit občanům, by bylo jí na pokračování vytisknout v některém deníku jako placenou inzerci. Samozřejmě bez obsáhlého formálního úvodu s výčtem, kdo za koho návrh podepsal. V poslední době se ukazuje, že nejen Britové, ale i Francouzi mají proti ústavní smlouvě řadu výhrad. Podle posledního průzkumu by bylo 53 procent Francouzů proti jejímu přijetí. Zdá se, že český prezident Klaus nebude ve svém boji proti nekvalitnímu návrhu ústavní smlouvy osamocen ani na mezinárodním poli. Křečovitá snaha bruselských úředníků o její schválení bez "zbytečných" diskuzí vyvolává podezření o jejich skutečných úmyslech a zavání totalitními praktikami, které jsme poznali až příliš dobře za komunistické vlády.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.