CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

6.4.2005 - Nalezl jsem pro vás na internetu.

Prezident Václav Klaus napsal předmluvu ke knize, která odrazuje od podpory euroústavy. Publikaci s názvem "Řekneme své ano nebo ne evropské ústavě" a názory v ní obsažené bude propagovat billboardová kampaň, dále plakáty v knihkupectvích a reklama na internetu. Kniha se má objevit na pultech právě dnes a jejím cílem je přesvědčit čtenáře, aby v referendu hlasovali proti přijetí evropské ústavní smlouvy. Publikaci vydává Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), v jehož správní radě Klaus sedí. Na trh se má nejdříve dostat 40.000 výtisků, celkový náklad by se však měl pohybovat v řádech statisíců. Prodejní cena bude 69 korun. Kniha obsahuje překlad "Analýzy Smlouvy o Ústavě pro Evropu, která z Evropské unie dělá stát", která byla v závěru roku 2004 pod vedením Anthony Coughlana, profesora Trinity College, vydána v irském Dublinu, v rámci publikací instituce, která se jmenuje EU Research and Information Centre. Předmluvu ke knize najdete zde.

P. Mach - I. Strejček: "Hospodářská politika podle evropské ústavy".
Při našem procesu "přijetí eura" nepůjde zdaleka jen o nahrazení koruny eurem, jak to je dnes často v médiích zjednodušováno, ale půjde o to, že začneme podléhat široce definovaným (a ještě šířeji definovatelným) pravidlům pro hospodářskou politiku obecně.
Celý text článku najdete zde.

Michal Petřík: "Ústava EU mění naši svrchovanost".
Z důvodů pro či proti přijetí Ústavy EU, které jsou dnes u nás diskutovány, je podle mého názoru jeden zcela zásadní a o řád významnější, než ostatní.
Článek I-1 Ústavy EU říká, že tato „Ústava zakládá Evropskou unii.“ Podivné. Copak Evropská unie neexistuje už od platnosti Maastrichtské smlouvy, tedy od 1. 11. 1993? Proč „zakládat EU“ až nyní, když existuje již více než 10 let? Odpověď nalezneme v článku IV-438, odst. 1: „Evropská unie založená touto smlouvou je nástupkyní Evropské unie založené Smlouvou o Evropské unii a Evropského společenství.“ Subjekt-nástupce a subjekt původní jsou zcela jistě dva odlišné právní subjekty. A aby nebylo žádných pochyb, článek I-6 praví: „Ústava a právo přijímané orgány Unie při výkonu jí svěřených pravomocí mají přednost před právem členských států.“ Žádný takový princip totiž ve „staré EU“ neplatil! V nové EU platit bude. Nová EU totiž bude státem. Až dosud je českému právnímu řádu „nadřazeno“ (podle článku 10 české Ústavy) pouze tzv. primární právo EU, tedy ve stručnosti zakládající smlouvy EU včetně naší Přístupové dohody, které jsou z pohledu našeho vnitrostátního právního řádu mezinárodními smlouvami. Po přijetí Ústavy by bylo našemu vnitrostátnímu právu nadřazeno i „právo přijímané orgány Unie“, (tzv. sekundární právo EU), čili směrnice, nařízení, prostě vše, co vyprodukují Komise, Rada a Parlament EU.
Celý článek najdete zde.

Romové v ČR mají novou politickou stranu. Ministerstvo vnitra ČR zaregistrovalo 22. března 2005 novou politickou stranu nazvanou Romská demokratická sociální strana. V dopise o tom informoval Miroslav Tancoš, předseda přípravného výboru Romské demokratické strany sociální (RDSS).
Podrobnosti najdete zde.

Češi mají vlastní vodíkové auto. Vědci z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava vstupují na „světová hřiště“ konkurence v oblasti nových technologií. Do květnové mezinárodní soutěže ve francouzském Nogaru se přihlásili s ekologickým vozidlem na vodíkový pohon. Přesněji řečeno – vodík je použit k výrobě elektřiny jako palivový plyn. Ostravský projekt vozu s hybridním pohonem nese jméno HydrogenIX. Jde o první český vůz na vodík.
Podrobnosti najdete zde.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.