CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

22.4.2005 - Jak být oloupen v autě na křižovatce.

Tři neznámí muži na křižovatce ulici Chebská - Nádražní v Chebu otevřeli dveře Mercedesu šestapadesátiletého turisty z Německa a vlezli dovnitř. Zatímco jej dva z mužů drželi, třetí jej ho kopal do těla, dokud cizinec nevydal finanční hotovost ve výši 250 Euro. Lupiči mu také odcizili telefon zabudovaný do palubní desky vozidla a poté i mobilní telefon. Způsobené škody byly vyčísleny na 14 tisíc korun. Po pachatelích se pátrá.
Přiznám se k velké osobní "zbabělosti": už asi rok po usednutí do auta zamykám zevnitř dveřní zámky. Dělám to od té doby, kdy jsem se dočetl o tom, že i k nám už dorazila z velkého světa metoda, jak snadno oloupit osamoceného řidiče na křižovatce: lupič se podívá, zda máte na zadním sedadle nebo na sedadle spolujezdce něco pro něj zajímavého (aktovka, kufřík s penězi, fotoaparát), otevře dveře a během vteřiny věc popadne a dá se na útěk. Řidič podlehne zmatku, protože se mezitím rozsvítí zelená a většinou své auto neopustí. Pokud zaparkuje za křižovatkou, nemá šanci zloděje dohonit. Ten, který okamžitě vystartuje a dá se do pronásledování zloděje může ale dopadnout ještě hůře. Ve zmatku nejspíše své auto nezamkne a když se vrátí z neúspěšného pronásledování, svého miláčka již na křižovatce nenajde. Ujel s ním totiž komplic lupiče.
Zmiňovaný případ oloupení s použitím násilí je důkazem, že brutalita lupičů graduje a že pracují v organizované skupině. Tím riskují při dopadení podle našich zákonů mnohem vyšší trest. Možná z neznalosti, možná proto, že pocházejí ze zemí směrem na východ od nás nebo jsou příslušníky jisté české nejmenované menšiny proslulé svými sklony k loupežím. Brutalita ale spíše nasvědčuje onu východní variantu. Takže se při jízdě po městech raději zamykejte a nejenom v Česku. Nezapomeňte se ale zase odemknout zejména při jízdě na dálnici a všude, kde můžete očekávat nějakou tu havárii. Až se pak převrátíte a někdo se bude snažit vás z vašeho auta vytáhnout, zamčené dveře by mu v této bohulibé činnosti zabránily. Zamykejte se také, když vás budou někde na opuštěném místě stavět policisté. Nemusí to totiž být praví policisté, už i tohle vylepšení metod jak oloupi řidiče k nám dorazilo. Klidně zastavte a nepatrně stáhněte okénko. Vyčkejte příchodu policisty a požádejte jej, aby se legitimoval. Vysvětlete mu, že se obáváte přepadení převlečenými lupiči. Poté, co vám přitiskne svůj služební průkaz na sklo si jej řádně prostudujte a rozhodněte se, zda otevřete. Pokud máte pochybnosti, klidně zase okénko zavřete a zavolejte na policejní linku 158 a pokuste se získat informaci o tom, zda na tomto místě probíhá opravdová kontrola silničního provozu. Nezapomeňte vysvětlit, že se obáváte přepadení převlečenými policisty.
Na tomto místě jistě podotknete, že jsem blázen a že něco takového přece dělat nebudete. No, je to na vás. Nechci vás strašit, ale v podobných situacích vám nikdo nepomůže, nikde se neobjeví zázračný policajt, který ihned doběhne lupiče, který vás právě okradl. Takové scény můžete spatřit jen ve filmu. O svoji bezpečnost a zdraví se musíte postarat sami. Přeji krásný den, zdá se že bude sice chladno ale slunečno.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.