CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

27.4.2004 - Budování socializmu je náš cíl a zelení jsou naši bratři.

Soudruh Dolejš ve svém projevu na víkendovém srazu komunistických a levicových stran v Praze přítomné soudruhy informoval, že teoretické pracoviště ÚV KSČM pod jeho vedením připravuje studie k modelu socialismu, jak to uložil sjezd strany. "Nemáme ambici definovat jakýsi jediný správný, náš definitivní model socialismu. Nároky na vědecký socialismus nelze sevřít do stranických kazajek a my musíme být otevřeni diskusi napříč celé levici, napříč celé intelektuální frontě a být otevřeni i novým inspiracím." Za výrazný směr, kterému by KSČM měla být otevřena, označil Dolejš i dosti silné křídlo v zeleném hnutí, které vnímá, že snahy o zlepšení životního prostředí souvisejí i se změnami společenského systému. To, že společnost postavená pouze na zisku nemůže být zelenou společností, nemůže mít zelenou ekonomiku. A tyto změny ve společnosti, které oni sami nazývají ekosocialismem, jsou pro nás také hodnotnou inspirací, řekl. Doplnil, že některé tyto strany zelených jsou součástí konfederace, která tvoří frakci GUE/NGL v Evropském parlamentu.
Zdá se, že předseda české Strany zelených Jan Beránek a Jakub Patočka se byli u soudruha hlavního ideologa Dolejše poradit o tom, jak společně u nás vybudovat něco jako zelený socializmus. Pokusili se svoji stranu nasměrovat čelem ke KSČM. Členové předsednictva Strany zelených Dana Kuchtová, Martin Bursík a Petr Štěpánek jejich snahu nepřijali právě pozitivně a vydali toto prohlášení uveřejněné v časopise Týden: Jsme krajně znepokojeni opakovanými aktivitami předsedy Jana Beránka a Jakuba Patočky, kteří vážně poškozují Stranu zelených tím, že jejím jménem prosazují politicky naivní představy o navazování dialogu s komunisty a jejich reformování zvenčí.
Prohlašujeme, že dialog s komunisty prosazují předseda Beránek a člen SZ Patočka bez mandátu Strany zelených. Jejich návrh na "navazování dialogu s komunistickou stranou o podmínkách, za nichž se pro SZ i pro ČSSD stane KSČM i na celostátní úrovni politickým partnerem přijatelným alespoň jako ODS" byl na Republikové radě dne 3.4. podroben ostré kritice a navrhovatelé jej stáhli.
"
Kromě skandálů kolem financí strany se tak zelení zaplétají i do skandální spolupráce s komunisty. V každém případě se tím potvrzuje podezření, že Stranu zelených po převratu v roce 1989 skutečně založili odborníci tehdejší StB specializovaní na ideologickou diverzi. Je logické, že když v současné době komunisté plánují vstup do vlády v koalici k ČSSD, jejich soudruzi ve Straně zelených vylézají z děr. Nekomunistickým členům lze doporučit odchod ze strany a ti, kteří je volili by si měli uvědomit, koho tím vlastně podpořili. Málo volebních hlasů bude znamenat pro politickou stranu málo peněz a téměř jistý konec soudruhů Beránka a Patočky.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.