CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

4.5.2005 - Panika, chaos a buzerace kolem nových řidičáků.

Řidičské průkazy vydané od 1.7.1964 do 31.12.2000 podle stávajího zákona pozbývají platnosti dnem 31.12.2005. Do tohoto data by tedy bylo nutné provést výměnu řidičského průkazu, která je prováděna zdarma, pokud současné neproběhne nějaká změna údajů v průkazu. Výměnu dosavadních řidičských průkazů upravuje zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, který stanoví, že řidičské průkazy vydané v období od 1. července 1964 do dne nabytí účinnosti zákona č. 361/2000 Sb., tj. do 1. 1. 2001, jsou jejich držitelé povinni vyměnit do pěti let od nabytí účinnosti zákona. Z uvedeného tedy logicky vyplývá, že řidičské průkazy vydané v období od 1. 7. 1964 do 31. 12. 2000 jsou jejich držitelé povinni vyměnit do 31. 12. 2005.
Podle Ministerstva dopravy (MD) však není důvod k panice. Všechno může ještě dopadnout i jinak, bude-li konečně v parlamentu odhlasován nový zákon o provozu na pozemních komunikacích. Panika ale již propukla a zejména profesionální řidiči a všichni ti, kteří často jezdí do zahraničí, se snaží si řidičské průkazy vyměnit.
Aby se míra chaosu kolem řidičáků ještě zvýšila, rozeslalo MD krajským úřadům dopis, ve kterém se pokouší vysvětlit situaci. Kromě jiného se tam říká: "Velmi důležitou informací, jež se dotýká problematiky povinné výměny řidičských průkazů, je, že vláda České republiky předložila opětovně Parlamentu k projednání návrh novely zákona č. 361/2000 Sb., který v současné době projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu jako sněmovní tisk č. 833. Tento vládní návrh opakovaně předpokládá prodloužení lhůty pro povinnou výměnu starších řidičských průkazů za nové a její rozložení do několika stupňů s ohledem na stáří vyměňovaného řidičského průkazu, prakticky až do roku 2013. Je bohužel nutné konstatovat, že uvedený návrh vzbuzuje opět na půdě zákonodárného sboru rozsáhlé polemiky, což logicky vede k průtahům v legislativním procesu. Jakkoli Ministerstvo dopravy vyvíjí snahu o prosazení navrhované úpravy jako celku, nelze vyloučit, že zákonná předloha nakonec nebude schválena, nebo sice schválena bude, v což velmi doufáme, ale může se tak stát až relativně pozdě s ohledem na řešení akutního problému povinné výměny řidičských průkazů."
Takže důvod k panice skutečně je. Úředníci však řidičům výměnu dokladů komplikují, jak mohou. Často se jedná o výměnu řidičáků více členů rodiny a tak je logické, že se na dopravní inspektorát vypraví pro potřebný formulář jen jeden člen rodiny. To ale není možné. MD požádalo dopravní inspektoráty, aby vydávaly každému žadateli o řidičské oprávnění pouze jeden formulář.
"Doporučení vzešlo z našeho odboru agend řidičů. Vytištění těchto tiskopisů stojí spoustu peněz. Zjistili jsme přitom, že jejich spotřeba 2,9krát převyšuje počet vydaných řidičských průkazů," uvedla tisková mluvčí MD Marcela Švejnohová s tím, že doporučení není příkaz a záleží jen na úřadech, zda je respektují či ne.
Zhovadilé mozky úřednické nedovedou vymyslet nic jiného. Že by je napadlo jednoduše tiskopisy prodávat, s tím nemůžeme počítat. Považte, jakou by to přidělalo těm úředníkům práci, evidovat prodej tiskopisů. Ještě by mohlo docházet k zpronevěrám. Proto je jednodušší každému vydat jen jeden. Lidi mají přece spoustu času na to, zajít si na úřad a vyhovět tak požadavkům EU po dokladové a formulářové jednotě. Možná, že prodej tiskopisů není možný proto, že to nějaká direktiva EU zakazuje, protože by se jednalo o obchodní podnikánáí státních úřadů. Možná.
Legrační navíc je, že oficiální stránky MD nemají od konce března žádné aktualizace, protože se místní specialisti pustili do výroby nových, které ale jsou ještě v provozu jen částečně a jsou velice chaotické. Citovaný dopis rozesílaný krajům jsem tam nikde nenašel...
Pokud si stále ještě nevíte rady a jste zmatení, zavolejte tiskovou mluvčí MD. Jmenuje se Bc. Marcela Švejnohová, tel.: +420 972 231 573, mobil: +420 724 056 366 a e-mail: marcela.svejnohova@mdcr.cz. Určitě bude mít radost.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.