CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

6.5.2005 - Britská razantní sebeobrana proti kriminálníkům.

Britská vláda, policie a prokuratura zahájily informační kampaň, zaměřenou na veřejnost, podle níž mají lidé doma právo bránit se proti zlodějům - i kdyby při tom měli cizí osobu, která pronikne do jejich bytu, zabít.
Britská prokuratura a Asociace britských policejních ředitelů vydaly nové předpisy, které mají rozptýlit obavy britských občanů, že by mohli skončit ve vězení, pokud se budou pokoušet zneškodnit ve svém domě či bytě zloděje.
Britská vláda nedávno konstatovala, že v této věci není třeba změnit zákon, avšak zmatek ve veřejnosti ohledně toho, jak je definována sebeobrana a co je považováno za rozumnou míru síly vyvolalo oficiální informační kampaň, jejímž cílem je objasnit dosavadní zákony.
Britská prokuratura ujišťuje vlastníky domů a bytů i nájemníky, že se neoctnou před soudem, pokud učiní to, co "upřímně a instinktivně považují v dané chvíli za nutnou obranu", i kdyby při tom použili zbraň a lupiče, který jim vnikl do bytu, vážně zranili či usmrtili.
"Všeobecně vzato, čím extremnější budou okolnosti a čím větší bude strach bránící se oběti, tím více síly můžete oprávněně použít v sebeobraně," praví se v novém letáku, který vydaly britské vládní Kanceláře pro poradenství občanům.
V letáku se praví, že zákon neočekává, že člověk ve svém domě či bytě musí čekat, než ho vetřelec fyzicky napadne, než se začne bránit.
"Zákon je na straně lidí ve svém domě. Pokud budou jednat poctivě a instinktivně, bude to nejpřesvědčivějšími důkazy, že jednali zákonně a v sebeobraně," zdůraznil Ken MacDonald, ředitel britské Generální prokuratury (Office of Public Prosecutions).
Nepřijatelné však je, aby si člověk obrannou akci předem připravil, nebo jednal na základě pomsty či ze zlé vůle. Je nepřijatelné například připravovat pro zloděje past anebo zranit či usmrtit násilníka poté, co jste mu už dali takovou ránu, že je v bezvědomí.
Občan má právo užít rozumnou míru síly ve snaze získat zpět svůj majetek. Honit někoho po ulici a srazit je k zemi jedinou ranou či útokem z ragby je přijatelné. Vystřelit na utíkajícího zloděje či ho bodnout do zad přijatelné není. (Pramen: BBC)
Tomu říkám jasná zpráva pro Brity a především pro britské lupiče, kteří musí nadále počítat s tím, že na ně nebojácná babička vytáhne zbraň a použije ji. Jestliže se britské úřady rozhodly k tak razantnímu kroku, je to jasné potvrzení obecného názoru, že policie nemůže v žádném případě ochránit občana před lupiči, kteří neváhají použít při přepadání občanů v jejich domově násilí. Policie se může pouze pokusit po spáchání trestného činu pachatele dopadnout a předat soudu. Zraněnému nebo dokonce mrtvému občanovi to ale nepomůže. Nezbývá tedy vzít obranu svého zdraví a života do vlastních rukou. Pro Británii, kde ještě nedávno nenosili policisté střelnou zbraň, je to zásadní zlom v právním názoru na právo na sebeobranu. Svým způsobem je to i vynesení rozsudku smrti bez soudu nad pachateli, kteří neváhají loupit. Naši zákonodárci by měli uvážit, zda bychom si neměli vzít z Británie příklad. Naše zákony a soudní systém zatím spíše pachatele násilných trestných činů a loupeží ochraňují a pobyt v našich věznicích se spíše podobá kondiční rekreaci a školení v právních kličkách.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.