CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

12.5.2005 - EU ústava nás bude stát kromě jiného i 1,8 miliardy na školení.

Pokud bude všemi státy EU přijata nová ústavní smlouva, musíme počítat minimálně s další částkou 1,8 miliardy korun na léta 2007 až 2008 na úhradu nákladů v rámci přípravy na předsednictví Evropské rady (ER). V materiálu pro jednání vlády ze dne 4.5. to uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).
Předsednictví ER má ČR vykonávat od července 2008 do prosince 2009 společně s Francií a Švédskem. Svoboda ve svém materiálu upozornil, že protože předsednictví ER klade velké organizační a personální nároky na celou státní správu, (která je neschopná a nevzdělaná) budou muset všechny zúčastněné osoby, tedy členové vlády, vyšší státní úředníci, ale i širší personál včetně bezpečnostních složek projít adekvátní přípravou. Ta bude zaměřena především na jazyky, které jsou nejslabším článkem ve schopnostech politiků a státních úředníků. Kromě angličtiny to bude i francouzština, zdokonalování při vedení jednání, přípravě dokumentů či v mediální práci. Na potřebnou dobu bude muset být posíleno naše stálé zastoupení v Bruselu asi o 40 diplomatů a 20 provozních pracovníků, a také velvyslanectví v unijních zemích, především v Paříži a Stockholmu, a rovněž v OSN. Svoboda předpokládá i vytvoření dvou koordinačních týmů s další čtyřicítkou osob.
Je tedy pochopitelné, že lidovecký bratr Svoboda tak velice usiluje o schválení ústavy EU. Počítá totiž, že díky koalici lidovců s ODS bude i po příštích volbách ministrem zahraničí nebo že se pro něj a jeho kamarády najde alespoň něco vhodného a hlavně výhodného v Bruselu, kde si už udělal tolik "přátel".
Pojmem Evropská rada se označují pravidelná setkání hlav států nebo vlád členských zemí Evropské unie. Evropská rada je nejvyšší orgán Evropské unie. Evropská rada se nesmí zaměňovat s Radou Evropy, která je samostatnou mezinárodní organizací, nebo s Radou Evropské unie. Evropská rada se schází alespoň dvakrát ročně v Bruselu, případné další schůzky se mohou konat v zemi, která momentálně předsedá Radě. Zasedání se jako plnoprávný člen účastní rovněž předseda Evropské komise. Posláním Evropské rady je dávat Evropské unii podněty pro další rozvoj a určovat její všeobecné směřování. ER je přímo zodpovědná za oblast dvou pilířů EU - za společnou zahraniční a bezpečnostní politiku a za spolupráci ve věcech justice a vnitra.
Rada Evropské unie (RE), která do listopadu 1993 působila pod názvem Rada ministrů, je politický rozhodovací orgán Evropské unie. Členské státy prostřednictvím Rady vydávají zákony pro Evropskou unii, stanovují její politické cíle, koordinují své národní politiky a řeší spory mezi sebou a s dalšími institucemi. Členem (RE) je jeden zástupce na ministerské úrovni z každého členského státu, který je zplnomocněn zavazovat se za svou vládu. Nejde však o jednoho konkrétního ministra - každé zasedání Rady je věnováno určitému tématu a ministři se ho účastní podle svých odborností. V předsednictví RE a celé Evropské unie se členské země střídají po šesti měsících.
Nezdá se vám, že je těch rad a rádců v EU nějak příliš mnoho? Není se ale čemu divit. Když se dá řízení nějaké organizace do rukou politiků a kolem nich pevně semknutých úředníků, vše se odehrává přesně podle zákonů pana Parkinsona. Ty nás kromě jiného učí, že administrativní aparát zaměstnávající více než 1000 úředníků už nepotřebuje žádné další zaměstnance, ale ani okolí k tomu, aby se měl čím zaměstnávat. Umí si svůj vnitřní systém uspořádat tak, že při "správném řízení" je natolik zahlcen zajišťováním svého vlastního fungování, že se už nedokáže z hlubin svých vlastních problémů vynořit a porozhlédnout se kolem sebe, k čemu je vlastně ve skutečnosti potřebný.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.