CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

19.5.2005 - Výpad Klause proti nevládním organizacím.

Prezident varuje před vzrůstající mocí nevládních organizací všeho druhu a to dokonce na zasedání Rady Evropy, kde zastupoval Českou republiku. Podívejme se, co si Klaus vlastně o nebezpečnosti "post-demokracie" myslí:
Na počátku 21. století, v éře masivního výskytu post-demokracie, však vidím prostor pro její (rozuměj pro Radu Evropy) novou misi. Abych tento posun vysvětlil, musím připomenout, že nedemokracie – v tradičním pojetí – znamená potlačení demokracie státem. Je to primárně vztah občana a státu. Post-demokracii chápu jako potlačení demokracie v důsledku pokusů různorodých sil, struktur a skupin uvnitř státu – bez demokratického mandátu – přímo určovat (nebo aspoň zásadně ovlivňovat) různé klíčové oblasti veřejného života dotýkající se občanů. Mám na mysli různé projevy NGOismu, (NGO - Non-Goverment Organisations, viz např.NGO.org) politické korektnosti, umělého multikulturalismu, radikálního humanrightismu, agresivního ekologismu atd. Aktivity organizací vytvořených na těchto základech představují nové formy ohrožení lidské svobody, kterou zejména my, kteří jsme prožili komunismus, bereme nesmírně vážně. Pramen www.klaus.cz.
Klaus ve Varšavě prohlásil, že za ohrožení demokracie považuje především fakt, že vliv nevládních organizací není opřen o výsledky voleb. "Ten demokratický mandát tady chybí. To je prostě nový fenomén posledních let, posledních desetiletí a já ho považuji za velmi riskantní a velmi nebezpečný," řekl. Jedno je jisté: vliv různých organizací, nadací a spolků či klanů postupně vzrůstá zejména proto, že se k nim obracejí občané více či méně zhnusení a nedůvěřující oficiálním politikům a politickým stranám, na kterých je ta Klausova "vládní" demokracie založena. Občané nechodí k volbám a raději se účastní činnosti v organizaci, kterou považují za smysluplnější, než aby se angažovali v nějaké politické straně. Vliv těchto nevládních organizací logicky vzrůstá a tak se stávají přímými konkurenty politických stran.
Zejména v postkomunistických zemích také dochází k paradoxnímu jevu, kdy se členství v politické straně považuje za něco nepřijatelného pro slušného, poctivého člověka. Politické strany - např.ODS - to potvrzují tím, že odmítají dokonce přijímat nové členy s tím, že se snaží proniknout do politiky s cílem se nějak obohatit získáním nějakých prebend, výhodných postů ve státní správě nebo při získávání státních zakázek.
Stojí za úvahu, zda by tyto nevládní organizace neměly mít určité zastoupení v parlamentu, který by se tak změnil v něco jako byla komunistická Národní fronta. Třeba by pro jejich kandidáty přišlo volit více občanů, než pro neustále vznikající a zanikající pidistrany. Klaus by pak mohl být spokojen, protože vliv těchto NGO by byl více pod státní a mediální kontrolou.
Klausovi ale možná tane na mysli jiné nebezpečí pro demokracii podle jeho gusta, když již dnes vidí pravděpodobný zánik role politických stran, jejichž vůdcové rozhodují, jako by jim stát a státní peníze patřil. V mlhách budoucnosti se totiž rýsuje vize přímé elektronické demokracie, kdy by o nejen zásadních věcech rozhodovali v lidovém mobilním či internetovém hlasování přímo občané. Že je to již dnes technicky možné, je jasné. Zbývá jen přidělit každému občanovi jeho tajný volební ID + PIN a může se to rozjet. Naši "profesionální" politici o tom ale nejen že ani nesní, oni o tom nechtějí nic slyšet. Znamenalo by to postupný úpadek jejich vlivu.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.