CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

24.5.2005 - Klausův taktický tah s registračními pokladnami.

Maloobchody i restaurace musí být nejpozději od ledna 2007 vybaveny registračními pokladnami s fiskální pamětí. Zákon, který tuto povinnost nařizuje, ve čtvrtek minulý týden podepsal prezident republiky Václav Klaus. Proti zavedení registračních pokladen od počátku vystupují živnostníci a opoziční ODS, předlohu odmítl i Senát. Poslanecká sněmovna však jeho veto počátkem května přehlasovala. ODS chce pokladny v případě volebního úspěchu v příštím volebním období zrušit.
Podle vlády prý pokladny přispějí k zamezení daňových úniků. Za porušení zákona živnostníci mohou dostat pokutu až půl milionu korun. Roční výnosy ze zavedení pokladen budou podle ministra financí Bohuslava Sobotky činit asi miliardu korun, nákup pokladen bude stát živnostníky mnohem víc. Maloobchody i restaurace by měly být nejpozději od ledna 2007 vybaveny registračními pokladnami s fiskální pamětí. Ruce si mnou poněkud předčasně především prodejci registračních pokladen.
Prezident a čestný předseda ODS nepodpořil v tomto případě zcela záměrně ODS, která vyhlásila, že jakmile vyhraje volby, tento zákon zruší. Klaus se opět ukázal mistrem politické taktiky a strategie: kdyby zákon odmítl podepsat, muselo by se s ním znovu do parlamentu a kdoví, jak by to dopadlo. Tím, že jej podepsal, učinil zcela záměrně tah, kterým umožnil, aby zrušení tohoto idiotského zákona mohla ODS zahrnout do svojí volební agitace. Neboť je téměř jisté, že zvednou tentokrát své zadky všichni malí i velcí obchodníci a půjdou hlasovat pro ODS. Kdyby zákon Klaus nepodepsal, kdoví jak by to bylo.
Zajímavý je fakt, že na oficiálních stránkách ministra financí Sobotky je převzatý článek z Práva, který nijak nevyznívá jako nadšená podpora registračních pokladen. Ministr pravděpodobně "nejede" v lobistické akci zajišťující prodej více méně neprodejných registračních pokladen. A co je to vlastně ta fiskální paměť? Jedná se zvláštní pevnou paměť uvnitř pokladny. Slouží k zaznamenávání tržeb na registračních pokladnách. Tato zaznamenaná data nelze SMAZAT! Náhled informací je umožněn úředníkům finančního úřadu. Klamavé je také to, že spousta tzv. registračních pokladen tuto pamět ve skutečnosti vůbec nemá, je pouze "připravena na fiskální paměť". Cena je tak nejméně o tisíc korun nižší. To je stejný trik, jako když vám firma Škoda nabízí za "skvělou" cenu model auta, který je bez jinde obvyklého rádia a ve výbavě je jen "příprava na rádio".
Ceny registračních pokladen se pohybují od 13 do 35 tisíc, tedy prakticky tolik, kolik stojí běžný mnohem dokonalejší osobní počítač. Jsou to předražené výrobky, zejména pokladní tiskárny, které navíc často tisknou na termgrafický papír. Ten je pro uchovávání účetních dokladů zcela nepoužitelný, protože se obsah během jednoho až dvou let zcela ztratí.
Zákon by se měl dotknout až 300.000 osob, což by byl skvělý obchod pro prodejce pokladen za cca 5 400 000 000 Kč. Ano, nemýlím se, při průměrné ceně kolem 18 tisíc je to téměř 5,5 miliardy korun. Na své by si přišla i státní pokladna na daních z toho obchodu. Nikdo se nezabýval kalkulací, kolik budou stát ročně platy finančáků, kteří by měli obcházet obchody a stánky na tržištích a kontrolovat fiskální paměti. I když, možná, že je to další opatření vlády pro snížení nezaměstanosti pod heslem "Na každého občana jeden kontrolní státní úředník!" Který si navíc může snadno říci při kontrole o úplatek. Věřím, že k ničemu takovému nakonec nedojde a zákon bude zrušen dříve, než vejde v platnost.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.