CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

30.5.2005 - Francouzi řekli jasné NE smlouvě o evropské ústavě.

Poté, co v devíti zemích unie ratifikace parlamenty a referendem ve Španělsku prošla, Francouzi naladěni především proti přerozdělování peněz z jejich kapes do nových členských zemí se postavili rázně nejenom proti smlouvě o evropské ústavě, ale i proti systému vládnutí bruselských úředníků a proti vlastní vládě. Zejména francouzský venkov hlasoval proti, protože zlaté časy bezedné bruselské pokladny, sypající francouzským farmářům eura, skončily a bude hůře, zejména po plánovaném přistoupení Bulharska a Rumunska, o Turecku ani nemluvě.
Podle českého velvyslance při EU Jana Kohouta je po dnešní jasné porážce euroústavy ve Francii především třeba zachovat chladnou hlavu a nepoddávat se emocím. "Věc je příliš vážná na to, aby jedni podléhali laciným pocitům euforie a druzí trpěli zbytečnou depresí," řekl tento náš státní úředník.
Jistě, prezident Václav Klaus nebude na pražském hradě pořádat oslavu s ohňostrojem, ale přijme to klidně, opravdu klidně jako potvrzení jeho námitek proti snaze bruselské administrativy přitáhnout všem státům unie ohlávku. Premiér Paroubek jistě nebude trpět žádnou depresí, protože něco takového nejsou bývalí komunisté schopni. Pokud z Bruselu přujde nařízení, že ten návrh byl špatný a bude se na něm dále pracovat, s nadšením se připojí. Pokud někoho z EK napadne, že by ratifikace měla dále pokračovat, připraví ihned návrhy, jak to u nás zařídit, abychom těm frantíkům ukázali, že my jsme na rozdíl od nich poslušní a hlavně že jsme pro cokoliv, co se v mozcích samozvaných návrhářů ústavy vylíhlo.
Podle odhadů se proti vyslovilo kolem 55 procent Francouzů, předběžné výsledky dokonce ukazují na více než 57 procent odpůrců ústavy. Hlasovat přišel rekordní počet obyvatel: něco kolem 85 procent voličů. Německo přitom ústavu ratifikovalo parlamentní cestou v pátek a to nebyl možná ten nejlepší tah bruselských organizátorů ratifikačního procesu. Francouzi se kromě jiného možná také zalekli poněkud opožděně faktu, že v budoucí federální Evropě by vedoucím státem bylo právě Německo. Pokud bude vůbec ratifikace dále pokračovat, dá se očekávat, že i v Holandsku to dopadne podobně jako ve Francii, nebo ještě hůře.
Nejrozumější věcí by bylo, aby evropská komise i parlament uznali, že návrh ústavní smlouvy o EU sepsaný najmenovanou sešlostí "odborníků" zvanou konvent je paskvil a aby se přímo v evropském parlamentu dal dohromady po řádné diskuzi nový návrh, který by skutečně vnesl jasno do nejasného a zmateného stavu právních a jiných předpisů, podle který se dnes unie řídí. Mělo by se v něm především jasně definovat, zda se EU promění přijetím ústavy do federace evropských států s jednotnou zahraniční politikou, společným federálním rozpočtem, jednotnou armádou a s federální policií. Zastírat tyto úmysly spletencem direktiv a paragrafů, které mají centralizaci evropské moci učinit stravitelnější a hlavně nečitelnější pro "nebezpečné" nacionalisty, nemá smysl. Chce-li Evropa jít cestou, po které vznikly dnešní Spojené státy americké, musí to být jasně řečeno. Otázkou ale zůstává, zdali je něco takového možné a k čemu to kromě centralizace moci politiků bude vlastně pro obyvatele Evropy užitečné. Bude mít Evropa napříště například v OSN včetně rady bezpečnosti jen jeden hlas? A nelze zcela pominout fakt, že USA vznikly nikoliv po nějakém referendu, ale po dosti krvavé občanské válce. Podobné sovětské dnes rozpadlé "mezinárodní" impérium bylo vytvořeno opět pomocí zbraní.
Řeknete, že dnes je přece jiná doba, že už se jen tak nevraždíme pro nějaké pitomé politické cíle. Stojí však za úvahu, zdali si můžeme dovolit zakládat superstát, v kterém by byla možná polovina obyvatel proti němu, jen za pomoci sametového převratu prostřednictvím ratifikace řízené politiky, kterým nejde o nic jiného než o ještě větší moc.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.