CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

31.5.2005 - Výroba elektřiny v Německu kolísá díky větrným elektrárnám.

Česká elektrárenská společnost ČEZ vyzvala Evropskou unii k vytyčení jasné politiky pro trhy elektřiny. Zásah je nutný především kvůli prudkému rozšiřování výroby subvencované větrné energie zejména v Německu. Místopředseda představenstva ČEZ Alan Svoboda to vidí jako hrozbu úplného konce mezinárodního přeshraničního obchodu s elektřinou. ČEZ poukazuje na propad kapacit pro obchodování s elektřinou zvláště mezi Německem a Českou republikou. ČEZ je druhým největším evropským vývozcem po Electricité de France a loni vyvezla asi třetinu své produkce.
EU ve snaze rozhodovat o celé oblasti elektroenergetiky od cen přes bezpečnost dodávek po udržitelnost podle Svobody úplně ztratila ponětí o prioritách. "V EU není žádná jasná politika. Jestliže nevytyčíme skutečné priority, budeme těžce bojovat o formování trhů (elektřiny) na nadnárodní úrovni," řekl Svoboda zpravodaji agentury Reuters. Za největší problém, s nímž se střetávají trhy elektřiny ve střední Evropě, označil Svoboda dostupnost obchodovatelných přenosových kapacit pro mezihraniční dodávky. Objem těchto kapacit totiž v poslední době prudce snížila expanze větrné energie v Německu s rozsáhlou vládní podporou. Lokální národní přenosové sítě musí vyrovnávat prudké kolísání krajně nespolehlivé produkce větrných turbín a tak nelze uzavírat dlouhodobější smlouvy o výměnném obchodu s elektrickou energií. To by podle Svobody znamenalo návrat ke starým dobrým časům národních sítí bez mezinárodního obchodu.
Z uvedeného je jasně patrné, že genialita bruselských úředníků je podobně omezená, jako u komunistických státních úředníků, kteří se ve východní Evropě a v SSSR snažili vytvořit "dokonalé" plánované státní hospodářství bez jakéhokoliv vlivu trhu a především bez ohledu na realitu. Výsledky jejich blbých a neschopných mozků ovšem znají pouze pamětníci v zemích bývalého komunistického bloku: všeobecný zásobovací chaos, výroba nepotřebného a nedostatek nezbytného zboží. Pokud si bruselští politici a především úředníci myslí, že v Evropě zrealizují svoje idiotské představy o plánovaném vítězném socializmu, měli bychom jim v tom co nejdříve zabránit. Jinak si i obyvatelé západních států Evropy "vychutnají", zač je toho loket, když se omezená a nekvalifikovaná státní či dokonce nadnárodní administrativa plete do řízení hospodářství. Nepochybně jim tato historická zkušenost chybí. My bychom si ale v žádném případě nechtěli spálit prsty spolu s nimi v novém celoevropském socialistickém "ráji". Dotace pseudoekologické výroby elektřiny v krajinu hyzdících větrnících je ekonomickým zločinem první kategorie. Iniciátoři této úžasné "politiky" ovšem nemají na mysli blaho obyvatelstva. Jde jim jen a jen o prodej neprodejné oceli nacpané nyní do větrných elektráren.
Pro přesnost je ovšem třeba dodat, že zájmy ČEZu jsou opačné prostě proto, že mají jistý nemalý nadbytek elektrické energie, který se jim nedaří prodat výhodně do zahraničí. V každém případě ale jim výrobu elektřiny nikdo nedotuje. Namlsali se sice rovněž státním zásahem české vlády, která před několika lety nalákala řadu důvěřivých občanů do "výhodného" topení elektrickými přímotopy. Zdali byla tehdy v pozadí lobby výrobců a prodejců elektrických radiátorů, podobně jako je tomu dnes u registračních pokladen, již nelze dokázat.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.