CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

9.6.2005 - Nová verze Office 12 zvedne Microsoftu tržby.

Microsoft se rozhodl rozhýbat prodej svého druhého nejprodávanějšího produktu, Microsoft Office. Vývojáři a obchodníci zvolili vyzkoušenou taktiku, která již byla použita v minulosti při přechodu z verze 97 na verzi 2000: změnu formátu datových souborů. Majitelé a uživatelé stávající "zastaralé" či ještě "zastaralejší" verze budou tak nuceni pro komunikaci s těmi "pokročilými" uživateli nové verze používat konvertory, které převedou soubory nového formátu na soubory původního binárního formátu. Nastává tak zmatek, kdy se běžní uživatelé dostávají do situace, ve které si nevědí rady. V jejich staré verzi Office soubor zaslaný jejich obchodním partnerem nejde otevřít, protože zatím nedisponují zmíněným konvertorem. Navíc po nich jejich partner požaduje soubory ve verzi nové. Výsledkem nastalého chaosu je postupný nedobrovolný přechod všech uživatelů Mikrosoft Office na poslední verzi. Zmatek zavládne i mezi uživateli OpenOffice, pokud se komunita vývojářů s novými formáty nevyrovná. V každém případě to bude spousta "zajímavé" práce pro správce počítačů a sítí. Přitom verzi Office 97 podle statistik stále používá kolem 30 procent zákazníků Microsoftu.
V žádné jiné oblasti trhu nemá výrobce takové možnosti k přinucení zákazníka kupovat výrobek, který prakticky nepotřebuje, jako je prodej programového vybavení. Snad se to dá porovnat s tím, kdy byli majitelé gramofonů přinuceni přejít na přehrávače CD, nebo když jsou majitelé televizorů přinuceni kupovat konvertory nebo nové televizory při přechodu na digitální vysílání. U těchto dvou příkladů můžeme ale konstatovat, že se jedná o velký technický pokrok přinášející zkvalitnění zvuku nebo obrazu. U nové verze Microsoft Office se bude používat formát souborů, založený na standardu XML 1.0 a kompresní technologii ZIP. Výhodou nového formátu má být snazší výměna dat s podnikovými systémy díky tomu, že používané soubory nebudou binární, ale vlastně textové. To má přinést až o 75% menší velikost souborů a rozšířené možnosti obnovy dat z poškozených souborů. Podle tvrzení Microsoftu i větší bezpečnost proti virům a větší ochranu před neúmyslným zveřejněním metadat.
Aplikace nové verze Microsoft Office budou moci používat soubory nového formátu, ale i formátu původního, který může být nastaven jako implicitní. Nové formáty souborů budou použity zatím pouze u aplikací Microsoft Office Word, Excel a PowerPoint. Specifikace nových formátů souborů bude publikována ještě před uvedením nové verze Microsoft Office a bude otevřená (tzv. royalty free license). To umožní ostatním softwarovým výrobcům připravit předem aplikace a programy využívající tento formát. Office 12 bude uveden na trh podle prohlášení Gatese na konferenci vývojářů v Las Vegas za rok, tedy v červnu 2006. První betaverze Office 12 budou dostupné již ke konci tohoto roku. Pozoruhodné je, že společnost Corel Corporation uvedla na trh WordPerfect Office 12, který ovšem nemá s daty formátu XML nic společného. Má zajištěnou kompatibilitu s Office 2003. Více informací najdete na stránkách Microsoftu i Corelu:
www.microsoft.com/office/preview
www.microsoft-watch.com/article2
www.microsoft-watch.com/search_results
www.corel.com

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.