CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

16.6.2005 - Bude chirurgický robot Na Homolce?

Tak jsem jen o dva roky propásl možnost se nechat operovat robotem. V nemocnici Na Homolce mě totiž dělali laparoskopickou operaci slepého střeva a teď se má pražská nemocnice Na Homolce stát prvním pracovištěm v Česku, kde bude operovat namísto lékaře robot. Supermoderní americký přístroj Da Vinci za 45 milionů korun by měl být využíván při miniinvazivních laparoskopických operacích, při nichž je do těla pacienta malým otvorem zavedena sonda, která řízena operatérem vykoná zákrok přímo uvnitř těla. Nadšení odborníků z Homolky zatím nesdílí odborná lékařská chirurgická společnost. S nákupem Da Vinciho se zabývala odborná lékařská společnost a "... členové výboru se shodli, že neexistují kvalitní zahraniční studie, které by prokázaly přínos robota v břišní chirurgii.," tlumočí názor chirurgické společnosti její předseda Miroslav Ryska. V neprospěch Da Vinciho mluví i ekonomické ukazatele. Zatímco cena běžné laparoskopické operace se pohybuje v tisícovkách korun, jeden zákrok drahého robota se odhaduje až na více než sto tisíc. Homolka chce, aby tyto výkony proplácela Všeobecná zdravotní pojišťovna, která o tom zatím nerozhodla.
Není to ale tak, že by se v pacientovi "hrabal" nějaký zcela nezávislý inteligentní automat. Robot je založen na podobném principu, na jakém funguje například řízení nejmodernějších vojenských nebo civilních letadel: operatér sleduje operační pole v pacientovi pomocí 3D technologie na displeji a řídí operační nástroje robota na dálku. Ten přímo nekopíruje jeho pohyby, zejména jejich rychlost, ale provádí je v rámci předem stanoveného postupu. Při operaci tak nedochází ke zbytečnému poškozování pacientovy tkáně, výsledkem je i menší operační krvácení a rychlejší rekonvalescence. Na minimum je snížena možnost infekce.
Vývoj podobných zařízení v medicině je nepochybně žádoucím pokrokem. Otázkou zůstává, zda si bude v budoucnu moci průměrně mohovitý či chudý občan takový luxus dovolit. Zdá se, že podobné technologické "výboje" se dostávají do podobné polohy, jako je cestování do kosmu. Kdo na to bude mít, tak ten si operaci prováděnou s pomocí robota bude moci dovolit.
Nemocnice Na Homolce se dlouhodobě snaží o plnou privatizaci a zaměřuje se již dnes na mohovité, především zahraniční, pacienty, kteří si lékařskou péči plně hradí. Od letošního dubna zde byl zaveden nový systém individuální péče, ve kterém si mohou pacienti předplatit nadstandardní služby nemocnice. Program H Plus je koncipován jako komerční služba pro zákazníky, vyžadující nadstandardní organizační servis při čerpání zdravotní péče. Jedná se tedy o doprovodné služby organizačního charakteru, nezahrnující žádnou zdravotní péči, která je hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Program H Plus nabízí tři stupně rozsahu organizačního servisu a zákazník platí měsíční poplatek, jehož výše je určena vybraným rozsahem služeb. Ty zahrnují například služby recepce, nepřetržité informační a asistenční služby, e-mailový servis, poskytování nadstandardních pokojů, rozvoz dlouhodobě užívaných léků, asistenční službu u úrazů v zahraničí, relaxační a rekondiční preventivní programy či poradenství k životnímu stylu.
Předchůdcem programu H Plus byl program IPP, který nemocnice provozovala za v podstatě nezměněných podmínek již od roku 1994 až do konce předchozího roku. Program H Plus je provozován společností Consult H, s.r.o. od 1. 4. 2005 a je podstatně dražší. Zatímco za účast v programu IPP platil zákazník 700 korun měsíčně, v programu H Plus se tento poplatek vyhoupnul až na 2 500 korun měsíčně. Nemocnice Na Homolce tak ukazuje směr, kterým by se rády daly i jiné nemocnice, zejména nemocnice plně privatizované. Vydělávat na těch pacientech, kteří si to mohou dovolit. Zejména je preferován postup, kdy tyto poplatky platí za své zaměstnance firma a zaúčtuje si je do nákladů.
Poněkud zvláštní je fakt, že "soukromá" společnost Consult H, s.r.o. je plně vlastněná Nemocnicí Na Homolce, která do ní vložila již 21.ledna 2002 celých 63 100 000 korun. Jediným jednatelem je Ing. Emilie Bialešová, která figuruje v dalších devíti firmách a společnostech s celkovým jměním kolem 300 milionů korun. Jednou z těchto firem je i Výzkumný ústav pletařský, který vlastní firma Consult H s.r.o., která je vlastněna Nemocnicí na Homolce, je tedy její společností dceřinou. Opravdu propletené vlastnické a obchodní vztahy.
Další pramen o robotovi Da Vinci: www.stronghealth.com/services/surgical/davinci.cfm
Více o Nemocnici Na Homolce a majetkovém propletenci: Zdravotnické noviny

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.