CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

20.6.2005 - Krátce: Ukřižovaná jeptiška, hluboká krize EU, ústava EU podle Klause.

Rumunská jeptiška zemřela poté, co byla přivázána na kříž, ústa jí byla ucpána roubíkem a byla ponechána po tři dny v klášteře ve studené místnosti. Jeptišky v klášteře v severozápadním Rumunsku tvrdily, že Maricica Irina Corniciová byla posedlá ďáblem a její ukřižování bylo naprosto obvyklou součástí vymítání ďábla. Musíme proto urychlit proces přijetí Rumunska do EU. V případech vymítání ďábla pak budou muset rumunští kněží a jeptišky či mnichové postupovat podle direktiv EU a ne podle toho, co je napadne.
*
Účastníci vrcholné schůzky Evropské unie se nedohodli o rozpočtu. Jacques Chirac odmítl britský postoj jako "ubohý a tragický", Tony Blair charakterizoval francouzskou obranu dotací pro zemědělství jako "bizarní". Blair naznačil, že se Lucembursko, které nyní předsedá EU, pokusilo ho izolovat.
Viditelně rozzuřený předsedající lucemburský prezident Jean-Claude Juncker konstatoval: "Evropa není v krizi. Je to hluboká krize." Dodal, že se stydí, že "určití lidé nebyli ochotni dosáhnout dohody, zatímco některé chudší země to ochotny udělat byly." Ano, i náš pantáta Paroubek byl ochoten slevit na našich ubohých požadavcích na dotace zejména na zemědělství a pro zaostalé regiony. Němci chtějí méně platit do společné kasy a angláni i frantíci se nehodlají vzdát svých výhod. Však to jistě znáte: i ve slušné a spořádané rodině, když jde o prachy, nikdo nezná ani bratra.
K tomu stojí za to si připomenout slova pantáty Paroubka, která pronesl před svým odjezdem do Bruselu:
V souvislosti s referendy ve Francii a Nizozemsku se objevily spekulace o krizi Evropy. Mnozí komentátoři se předhánějí v předpovídání katastrofických scénářů. Na základě rozhovorů se svými evropskými protějšky tvrdím, že v otázce finanční perspektivy panuje všeobecná shoda na přijetí kompromisu přijatelného pro všechny členské státy - ačkoli jde o téma pro každou zemi nanejvýš citlivé.
Mezi témata, která budou na summitu Evropské rady dále s největší pravděpodobností otevřena, patří i otázka zrušení takzvaného britského rabatu. Jedná se o kompenzace Velké Británii ve výši dvou třetin jejího odvodu do rozpočtu unie, které hradí ostatní členské státy. Vláda vychází z názoru, že opatření logické v polovině osmdesátých let již neodpovídá současné evropské realitě. Budeme proto usilovat o spravedlivé a politicky přijatelné řešení, vycházející z postupného omezování této praxe s výhledem, že k určitému datu bude ukončena definitivně.

(Jiří Paroubek: Evropský rozpočet, český zájem a britský rabat, http://www.euroskop.cz). Tady vidíte, proč je náš pantáta Paroubek tak oblíbený u prostého lidu: k národu směřuje prostřednictvím své klidné síly samá pozitivní a optimistická prohlášení, při konkrétních jednání pak nabízí naše peníze cizím.
*
Proč vlastně Evropská ústava neuspěla? Základní příčinu vidím v tom, že se jednalo o další fázi před evropskou veřejností skrytého, jasně nezformulovaného a nikým neschváleného projektu na vytvoření federálního evropského superstátu se stále více centralizovaným rozhodováním nikomu neodpovědných nadstátních bruselských orgánů. Tento cíl nebyl nikdy explicitně nastolen a nikdy se o něm v žádné zemi nevedla seriózní veřejná debata, přesto však existuje a se stále větší akcelerací je jeho realizace promítána do každé nové evropské iniciativy, smlouvy a projektu. říká Václav Klaus v článku JINÝMA OČIMA, Evropská ústava – 48 hodin po francouzském referendu.
Ať si každý říká co chce, ten Vašek je sice arogantní a namyšlený ale má to v hlavě skutečně porovnané a jeho formulace jsou čím dál tím pregnantnější, zejména v porovnání s bláboly ostatních politiků včetně těch bruselských. Tu jeho sbírku kravat mu skutečně závidím.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.