CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

4.7.2005 - Mluvčí České televize Martin Krafl lže a podvádí.

A naši zákonodárci na jeho podvodné výpočty slyší. V jejich rodinných rozpočtech totiž nějaké ty poplatky za televizi a rozhlas nehrají naprosto žádnou roli. Od roku 1997 činí poplatky za televizi v Česku 75 korun měsíčně, což je 900 korun za rok, v přepočtu tedy zhruba třicet eur za rok. "V současnosti má Česká republika druhé nejnižší poplatky za televizi v Evropě hned po Rumunsku," prohlásil nedávno mluvčí České televize Martin Krafl. Ano, je to tak. V dalších státech Evropy se platí mnohem více: Rakousko: 220 eur, Francie: 116 eur, Švédsko: 197 eur, Velká Británie: 174 eur, Finsko: 165 eur a Dánsko: 284 eur. Pan Krafl ovšem porovnává neporovnatelné. Zapomíná totiž tento poplatek uvést do souvislosti s průměrnou mzdou v uvedených státech. Tak například zatímco průměrný měsíční příjem ve Francii je přes 2000 Euro, průměrný příjem v ČR jen kolem 500 Euro, tedy čtyřikrát méně! Když si oněch 30 Euro v Česku přepočítáte koeficientem čtyři, máte tu najednou ne 30, ale 120 Euro. Platíme tedy dnes dokonce více než Francouzi. O kvalitě a rozsahu vysílání nemluvě.
Přesto naši milí zákonodárci a ochránci České televize zplodili zákon, podle kterého u nás do roku 2008 dosáhnou poplatky částky 135 korun měsíčně a budou nadále valorizovány podle průběhu inflace. Takže ve srovnatelné částce opravené indexem průměrné mzdy budeme platit ročně 54 x 4 = 216 Euro, tedy více než Francie, Švédsko, Finsko a Británie.
Tyto počty našim politikům stále jaksi nejdou. Neustále porovnávají neporovnatelné. Dělají to ovšem i hoteliéři a taxikáři. Zejména u taxikářů je to nanejvýš drzé, protože ceny nových automobilů jsou u nás nejnižší v Evropě. Také lékaři vytrvale usilují o stejné platy, jaké jsou na západ od nás. Nově se k nim postupně připojují všechny "české" firmy jako je ČEZ nebo Český Telecom, kteří nás přesvědčují, že ceny elektřiny a telekomunikačních služeb jsou u nás v porovnání s ostatními zeměmi unie nízké a že je nutné je zvýšit. Například podíl nákladů na energie v české domácnosti lze už dnes odhadovat na 20 procent z příjmu domácnosti, zatímco v Rakousku to činí jen cca 3,5 procent. Prodejci benzinu už nám za "evropské" ceny prodávají benzin dávno. Nafta je dnes dražší než jedlý olej prodávaný v obchodech.
A novináři tuto srovnávací cenovou demagogii jen podporují, ať už proto, že jsou zvyklí díky svému humanitnímu vzdělání slepě a tupě přebírat vše, co politikům z oblasti ekonomiky vyleze z huby, nebo proto, že jim to jejich vydavatel nařídil v rámci celkové masáže českých mozků. Zahraniční majitelé našich deníků mají totiž zadaný jeden hlavní úkol: přesvědčit české čtenáře, že u nás doma je blaze a že pro ně není dobré putovat za prací směrem na západ. Zavádění "evropských" cen při zaostávání rodinných příjmů má ale kontraproduktivní účinek. Aby mohl našinec vyjít s penězi, bude muset stále častěji vycestovat za prací někam, kde bude brát měsíční příjem srovnatelný s cenami.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.