CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

11.7.2005 - Testujte si bezpečnost připojení na internet.

Neustále se vedou debaty o tom, jak se ubránit podvodnému připojování, respektive přepojení na telefonní číslo s vysokým tarifem až 70 korun za minutu, které vám mohou uchystat podvodné dialery. Podíváme se na jednu z možností, kterou byste neměli vynechat: prověření cesty, přes které servery vašeho poskytovatele jste po uskutečnění připojení připojeni. Tuto kontrolu například řeší velice dobře program Connection Meter (dále jen CM) ve volbě Nastavení, Spojení, Zabezpečení, Po připojení prověřit cestu. CM, který je "nepodvodným" dialerem uskutečňujícím připojení místo standardního postupu, zadanou cestu prověřuje ihned, jakmile se na internet připojí. Jedná se o aplikaci funkce příkazu tracert, který můžete v MS Windows samozřejmě rovněž použít, pokud program CM nemáte. V okně programu CM se vám zobrazí cesta k vámi zadanému počítači, podle které poznáte, zda jste skutečně připojeni k vašemu poskytovateli a ne k nějakému vám neznámému serveru nějakého podvodníka. Potřebujete k tomu znát adresu (jméno) nějakého známého serveru vašeho poskytovatele nebo jeho IP adresu.
Když jsem se dotázal Eurotelu, přes které počítače mě připojují k internetu, sdělili, že pro datové připojení jsou používány DNS (jmenné) servery s IP adresou 160.218.10.200 a 160.218.43.200. Když tedy zadáte do dialeru CM jednu z těchto adres, musí být při kontrole cesty všechny případné IP adresy před tímto cílovým DNS serverem ze série IP adres začínajících 160.218, což je série, kterou má Eurotel přidělen pro svoji síť. Pokud se vám zde objeví jakákoliv adresa začínající jinou skupinou čísel, nejste připojeni přes Eurotel, ale přes někoho docela jiného a nejspíše vám právě naskakují koruny na vašem účtu.
Podobně můžete vaše připojení ověřit zadáním příkazu tracert, například tracert 160.218.10.200. Získáte tak výpis cesty a opět snadno ověříte, zda je to v pořádku. Pochopitelně si musíte zjistit, jak má tato ověřovaná cesta vypadat u vašeho konkrétního poskytovatele, nejlépe dotazem na IP adresy jeho DNS serverů a zjištěním rozsahu IP adres, které váš poskytovatel používá.
Program CM ale ještě zajišťuje bezpečnost vašeho počítače řadou dalších funkcí, například hlídá, zda nebylo připojení přerušeno a znovu bez vašeho vědomí vyvoláno nějakým programem, po vašem odpojení od internetu blokuje port, na který máte připojen váš modem aby tak zamezil připojení na internet bez vašeho vědomí, sleduje instalace nových ActiveX prvků, které by mohly být ohrožením vašeho počítače a řadu dalších funkcí, jako je například přerušení spojení po překročení určité částky.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.