CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

1.8.2005 - Království, kde se nesmí zpívat a tančit.

To malé, dnes už bývalé království ve středu Evropy se nazývá Česká republika, ve které nelítostná policie tvrdě rozhání pokojné mladé lidi, kteří se sjeli z celé Evropy a možná ještě z větší dálky, aby si na svém techno festivalu pořádně zatrsali, pobratřili se, nasáli do sebe krásu okolní přírody i něco alkoholu či libého kouře marjánky. Letos si dokonce legálně pro tento svůj nonkonformní sraz pronajali louku, aby se vyhnuli výčitkám, které jim loni adresovali zástupci zákona a pořádku. Přesto byli brutálně rozehnáni. V nastalé nerovné bitvě, chaosu a zmatku bylo nejméně sto lidí na obou stranách zraněno a jeden Čech zahynul pod koly náklaďáku. To je skutečně tragická bilance "pořádkového" zásahu policie, která se na povel předsedy vlády, našeho milovaného taťky Paroubka rozhodla hájit práva majitelů okolních pozemků, přes které se účastníci festivalu přesouvali svými auty nebo pěšky na pronajatou louku. Je smutné, že právě náš nejoblíbenější politik, stréc Paroubek, se rozhodl tak, jak se rozhodl. V následných demonstracích před pražským ministerstvem vnitra se objevily i transparenty "Nevolte ČSSD". Hudební slet mládeže na louce tak může mít nedozírné následky na volební preference současné vládnoucí koalice. Pozorný divák televize si jistě povšimnul, že i zástupce KDU-ČSL se vyjádřil v tom smyslu, že zásah policie byl v pořádku a mohl být ještě razantnější. Ve volbách není vyloučeno, že někteří radikálové vytáhnou starodávné volební heslo z doby první republiky "Volte voly, volte krávy, jen nevolte klerikály!".
Mezi lidem českým jsou ale i názory jiné. Spořádaní občané se obávají poškození svého sluchu, nelibě nesou nájezd nesčíslných automobilů do své obce a vadí jim i nepořádek, který po sobě milovníci elektronické hudby zanechávají včetně svých exkrementů. Matky se obávají o své děti, které tak mohou být svedeny na šikmou plochu narkomanů a alkoholiků, některé se dokonce obávají, že by jejich nedospělé děti mohly odjet ze svého domova s těmito novodobými bohémy (rozuměj cikány) někam do dalekého světa.
Jedno je jisté: jisté části mládeže se nelíbí uspořádání dnešní industriální společnosti svázané všemožnými i nemožnými zákony a předpisy. Touží naivně po svobodném životě moderních tuláků, kteří si dělají to, co se jim právě líbí. Někteří to berou doslovně, jiní se jen občas přidají. Jsou mezi nimi také profesionální bojovníci s policií, kteří podobné střety považují za úžasnou zábavu, která je pro ně něco jako adrenalinový sport. Většina z nich po několika letech zakotví v "řádném" manželství, nějakém solidním zaměstnání a poté, co jim začnou dospívat jejich milé děti, budou se obávat toho, aby se jim nedali svést do nějakých bitek s policí. A tak dále, a tak dále. Chce to klid a zhluboka dýchat. Ministr vnitra, náčelníci policie i pantáta Paroubek by si měli v podobných případech opakovat známé heslo "hlavně se nenechat vyprovokovat". Měli by se držet svých osvědčených postupů, kdy naše milá policie přichází vždy až po spáchání trestného činu, vše důkladně vyšetří a pak to většinou odloží.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.