CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

3.8.2005 - Jsem z toho CzechTeku zcela zmaten.

Pantáta Paroubek přinesl do celonárodní diskuze o srazu technařů tento originální názor: "Toto jádro tvoří nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení. Provokují masivní, alkoholem a drogami přiživované silácké demonstrace proti pokojné společnosti - i když ty jsou spojené například i s emocemi vyznavačů tvrdého rocku." Ministr spravedlnosti Pavel Němec ale není spokojen se zprávou ministra vnitra Bublana o zásahu policie proti účastníkům technoparty CzechTek. Z informací prý není především jasné, kdo vlastně zablokoval dálnici D5 a co opravňovalo policii k tak masivnímu zásahu. Opoziční politici mluví o nutnosti změnit pravidla pro "pololegální" festivaly na polích a loukách. A sami příznivci dunivé hudby připouštějí, že jsou ochotni je přijmout. Někteří technaři přijímají dokonce i nápad, aby jim napříště byl vyčleněn jeden z nevyužitých bývalých vojenských újezdů. Jenže pro ty skalní příznivce techna by pak CzechTek přestal být tou tajuplnou "bojovkou", kdy se místo konání každý rok do poslední chvíle tají a vždy se dají očekávat lákavé potyčky s policií či místními úřady.
"Tisícům zfetovaných kraválistů se ve strašném pátečním vedru podařilo zablokovat druhou nejdůležitější českou dálnici... Pozemek a okolí poničili stejně, jako kdyby se tam byli bez policejní asistence radovali. Obtěžovali a napadali obyvatele přilehlých vesnic", říká ve svém komentáři rozvášněný Bohumil Doležal v zastoupení rozhořčených místních obyvatel a majitelů okolních pozemků. Václav Havel se probral ze svého postprezidentského komatu a zastal se technařů jako svébytného společenství mladých lidí, které je třeba laskavě chápat a podporovat. Jeho pokus o dialog mezi zástupci organizátorů CzechTeku a taťkou Paroubkem ale selhal pro nezájem technařů. Má to logiku: kdyby se totiž začali dohadovat s vládou a úřady o tom, jak z atraktivní poloilegální akce udělat státem povolenou spořádanou společenskou zábavu, znamenalo by to konec této mezinárodně známé neformální a svobodomyslné akce. Její hlavní smysl je právě v té revoltě proti oficiální paragrafy zákonů zadrátované společnosti.
Její mezinárodní věhlas je také založený na faktu, že podobné "sešlosti" byly například ve Velké Británii i Francii zakázány jako nepovolené hudební produkce a policie to řeší neméně razantně, především zabavením soundsystémů.
A tak příští CzechTek bude nejspíše v Praze na Letné nebo ještě lépe na Václavském náměstí, protože pražský primátor Bém se nechal slyšet, že proti probíhajícím neohlášeným demonstracím technařů a jejich sympatizantů před ministerstvem vnitra a předsednictvem vlády pražská policie nezasáhne, protože případný konflikt policie a demonstrantů by měl pro Prahu zničující následky především v poškození pověsti Prahy a také by vznikly nesrovnatelně větší škody na majetku. Zřejmě mu vytanula na mysli situace, která se vyvinula v Praze při ochraňování srazu bankéřů a finančníků před několika lety nebo násilnosti, které se děly při posledním zasedání G8 ve skotském Edinburghu. Zdá se, že vedle hrozby terorizmu se tu rýsuje hrozba jakési nonkulturizmu (neplést s kulturistikou) či lépe akčního nonkonformizmu jisté části mládeže, která je z principu revolučně naladěna a hledá si cesty, jak svoji nespokojenost s tímto pomateným a prohnilým světem řízeným zkorumpovanými politiky vyjádřit vytvářením své vlastní subkultury.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.