CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

10.8.2005 - Bitva o CzechTek pokračuje.

Organizátoři demonstrací v Praze semknutí kolem serveru www.policejnistat.cz vyzývají: Už konečně chceme znát odpovědi na naše otázky. Kdo nařídil takový zásah proti účastníkům CzechTeku a proč? Ministr Bublan už se musí přestat skrývat a začít jednat. Ve středu 10. 8. se v 17 hodin shromaždíme před Ministerstvem vnitra na Letné a po krátkých projevech se vydáme protestovat před Úřad vlády. Vlajky s sebou - chceme znát paragraf! www.policejnistat.cz dále tvrdí: "Zdůrazňujeme, že tato aktivita NENÍ spojena s žádnou politickou stranou ani nevládní organizací. Pokud si ji někdo tímto způsobem bude přivlastňovat, činí tak proti naší vůli." Není jasné, kdo je to "my", snad tři jména na stránkách: Petr Kopáč, webmaster a Pavel Ajchman, tiskový servis a koordinátor protestů David Čermák.
Jaromír Nohavica zareagoval na události posledních dní po svém. Složil písničku Už zase bijou děti, kterou nabídl na svých stránkách k dispozici http://www.nohavica.cz/ Další nová písnička Náš stát od Romany o zásahu policie je k mání zde.
Otevřený dopis občanského sdružení YMCA Praha ministrovi vnitra ČR Mgr. Františku Bublanovi a ministryni školství mládeže a tělovýchovy ČR JUDr. Petře Buzkové začíná slovy
"občanské sdružení YMCA Praha - křesťanské sdružení mladých lidí vyjadřuje hluboké znepokojení nad nepromyšleným a nepřiměřeně razantním zásahem Policie ČR proti účastníkům festivalu CzechTek 2005 u obce Mlýnec na Tachovsku." Celý dopis zde.
Petici proti porušování lidských práv podepsali doc. PhDr.Daria Ullrichová, dramaturg , akad. mal. Antoním Střížek, Eva Salzmannová, herečka, Jan Kačer, režisér, Věra Galatíková, herečka, JUDr. Milan Mráz, PhDr. Yvonna Fričová, nakladatelka, Jan Hančil, dramaturg, akad. mal. Vladěna Klumparová, Ondřej Pavelka, herec, MUDr. Pavla Hrdličková a dalších 1122 podpisů. Text petice zde. Stanovisko Českého helsinského výboru k průběhu a důsledkům CzechTeku 2005: "Český helsinský výbor zásadně odmítá argumenty některých vládních činitelů, kteří se snaží nepravdivými nebo právně nepodloženými tvrzeními legitimizovat tvrdý zásah pořádkových sil Policie ČR proti účastníkům hudební akce CzechTek 2005. ... máme co do činění s jevem, jenž je rovněž neslučitelný s demokracií, a sice s diskriminací určitých skupin v tom smyslu, že policie přistupuje vůči veřejným aktivitám různých skupin zcela nerovným způsobem – srovnejme např. postup vůči různým produkcím a srazům neonacistů s postupem vůči CzechTek 2005. atd." Celý dopis zde.
Obsáhlý rozbor problému konání a zásahu na CzechTeku přináší Vojtěch Kment : Přijet na (cizí) louku blízko osídlení, utábořit se na ní v počtu několika desítek tisíc a až týden vyluzovat pekelný rámus s kadencí 120 - 160 úderů za minutu je něco, co prostě není normální.
Proč? Protože to obtěžuje okolní obyvatele hlukem, nemohou spát, pro starší či nemocné z nich to může mít i fatální následky. Na místě samém pak zůstane větší či menší spoušť.
Nahlédnout toto stačí s elementární inteligencí zlatého pravidla - nedělej něco, co nechceš aby jiní dělali tobě (a pokud jsi propadlý technu, tak zapřemýšlej, zda by ho stejně strávila třeba tvoje kardiacká babička). Civilizovaný svět se od slov jako morálka a svědomí odklonil a spoutal životy změtí zákonů a norem. Je ale vcelku jisté, že na skoro všechno, co není normální, nějaký předpis existuje.
Celý text zde.
Boj pokračuje, zdá se, že to skončí nějakými tresty policajtům, mírným poklesem popularity pantáty Paroubka a vydáním zákona, který podobné hudební produkce zcela zakáže. Kdo bude chtít něco uspořádat, bude tomu muset vtisknout ráz ohlášeného a povoleného festivalu, jakých se u nás každý rok pořádá bez valných problémů celá řada. CzechTek s nálepkou tajného a zcela svobodného celoevropského subkulturního srazu organizovaného ve stylu pionýrské či skautské "bojovky" bude tak pohřben. Nuda zavládne i v Česku stejně tak, jak již zavládla ve Velké Británii a Francii. Kdo se bude chtít poprat s policajty, ten si bude muset najít nějakou jinou příležitost.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.