CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

12.8.2005 - Znáte opravdu rozdíl mezi kreditní a platební kartou?

A která karta je pro vás vlastně výhodnější? Platební karta, jinými slovy karta debetní, je přímo spojena s vaším běžným účtem u banky. Tzn., že pokud kartou zaplatíte nebo s ní vyberete z bankomatu, je vám platba stržena vzápětí přímo z vašeho běžného účtu. Karta kreditní je karta a úvěr v jednom produktu. S kreditní kartou využíváte po určité období (zpravidla 45 dnů) půjčené peníze banky. Jednou za 30 dnů vám přijde domů výpis, na kterém je uveden přehled všech transakcí kartou a také celková suma, kterou jste vyčerpali.
Pozor ale na zásadní rozdíl mezi kreditní a debetní kartou! Zatímco u debetní karty můžete jít do mínusu (máte-li zřízen kontokorent) pouze v okamžiku, kdy už na účtu nemáte žádné peníze, u kreditní karty čerpáte úvěr vždy, když ji použijete.
Pokud tedy máte na svém účtu dostatečné množství peněz a nehodláte využívat tzv. bezúročné období, které má mnoho nabízených kreditních karet, používejte raději klasickou debetní platební kartu. Je zbytečné platit úrok, který se pohybuje často i nad 20 procenty p.a.
Úvěry na kreditní kartě mají oproti spotřebitelskému úvěru některé výhody. Je to zejména jednoduchost čerpání, není potřeba vyplňovat žádosti a čekat na potvrzení, automatické a v podstatě nekonečné obnovování úvěru, bezúročné období atd.
Pokud vlastníte kreditní kartu, využívejte možnosti bezúročného období, to může být podle zvolené banky až 45 dnů a jestliže úvěr vzniklý použitím karty do této doby splatíte, získali jste tak půjčku s nulovými úroky, tzn. nezaplatíte bance ani o korunu navíc! Pozor ale na překročení této bezúročné lhůty! Úroková sazba při čerpání úvěru je například u Citybank ohromujících 26,4 procent v případě, kdy nezaplatíte včas v období 45 dnů.
Pro vybrané klienty věrnostního programu Eurotel Benefit připravila Citibank speciální nabídku - Eurotel embosovanou kreditní kartu. Každý klient dostane osobní nabídku. Pokud jste tedy členové programu Eurotel Benefit a zároveň zaměstnáni nebo podnikáte na základě živnostenského oprávnění, bude vám nabídnuta tato kreditní karta.
Citibank kreditní karta je přijímána ve více než 48 000 obchodech v České republice a jejich počet denně roste. Po celém světě můžete platit u více než 25 milionů obchodníků. V případě potřeby máte přístup k hotovosti ve více než 2 700 bankomatech v České republice a 600 000 bankomatech po celém světě.
Můžete získat kreditní limit ve výši až trojnásobku vaší čisté měsíční mzdy. Citibank zlatá karta má kreditní limit minimálně 100 000 Kč a Citibank stříbrná karta minimálně 12 000 Kč. Aniž byste museli dlouho šetřit, můžete si kupovat vytoužené zboží hned a splácet později způsobem, jak vám to bude nejlépe vyhovovat, a to najednou nebo po částech. Když se rozhodnete splácet po částech, nemusíte splácet měsíčně stejnou částku – záleží jen na vás. Minimální měsíční splátka činí pouze 5 % z nesplacené výše půjčky v daném měsíci. Vše musíte dohodnout s bankou a takto splácený úvěr vám bude úročen 13-20 procenty podle toho, jak si vás Citibank ohodnotí. Pokud splatíte celou částku ve stanoveném termínu, získáváte následně jako odměnu za poctivost až 55 dní na bezúročné půjčky. Pokud nakoupíte na začátku zúčtovacího období, dostanete výpis až za 30 dní, v případě, že do banky dorazí vaše splátka do dalších 25 dní, získali jste nakonec pro tento nákup peníze na 55 dní bezúročně.
To vypadá skvěle. Ale pozor! Za užívání Eurotel stříbrné kreditní karty vám bude Citibank účtovat roční poplatek ve výši 1000 Kč, v případě že jedete v programu Eurotel Benefit, můžete zaplatit pomocí 1000 benefit bodů za stříbrnou kartu, 2000 korun nebo 2000 benefit bodů stojí karta zlatá. Za každý jeden výběr hotovosti zaplatíte 3 procenta z vybírané částky, minimálně však 70 korun. Ihned poté je tato částka zatížena úrokem, čili neplatí zde bezúročné období 45 dnů jako při nakupování zboží.
Smluvní pokuta za nedodržení data splatnosti je měsíčně 480 Kč, poplatek za překročení limitu je měsíčně 480 Kč.
A ještě jedna nezanedbatelná vada pro cestovatele: některé společnosti za použití kreditní karty účtují k ceně produktu přirážku. Tak například v Česku oblíbená letecká společnost EasyJet účtuje k ceně letenky 200 korun, pokud použijete kreditní kartu. Za použití debetní karty neučtuje nic.
Pokud si nejste jistí tím, jakou kartu od vaší banky vlastně máte, podívejte se na její číslo. Začíná-li čísly 45116111, pak je debetní. Karty mající na začátku čísla 451158 jsou karty kreditní. Tato informace pochází z České spořitelny, která má pro přehlednost kreditní karty červené a debetní modré.
Prameny: Zpracováno podle informací z internetu a na základě dotazů u Citibank a České spořitelny.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.