CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

15.8.2005 - Jen ti nejchytřejší se stávají řemeslníky.

Tisková zpráva: V poslední době stále víc odborných učilišť nejen v jižních Čechách zápasí s nedostatkem učňů, na druhé straně roste poptávka po kvalifikovaných, odborně připravených dělnících. Průmyslové podniky mají nedostatek soustružníků, nástrojařů, klempířů, zámečníků. Profesí, po kterých je na úřadech práce stále větší poptávka, přibývá. Přitom zruční lidé s chutí pracovat mají velkou šanci na dobré uplatnění. Některé profese si zaměstnavatelé přímo přetahují a přeplácejí je. Výroba se bez nich prostě neobejde. Podle jihočeské agentury Komunik, která tuto problematiku sledovala, vše začíná již v základní škole, kde se setkání s manuální prací a řemeslem žákům postupně stále více vzdaluje. Mimo jiné o tom svědčí nízký počet předepsaných hodin předmětu s názvem Praktické činnosti, který žáci základních škol navštěvují, a také způsob, jakým je vyučování vedeno.
Není to žádný nový jev. Představa, že se děti mohou ve škole naučit nějaké manuální zručnosti, je veskrze mylná. Brání tomu dvě věci: málo času, který se manuální výchovy ve škole věnuje a především neschopnost učitelů tuto výuku vést. Téměř totální feminizace našeho školství pro to nevytváří vhodné podmínky. Učitelky na základních školách by možná mohly vyučovat dívky v domácích pracech, ale nelze si je představit s kladivem, pilkou nebo pilníkem v ruce. Ve společnosti převládá navíc názor, že manuální práce je něco podřadného a k získání slušného majetku je nejlepší cestou studium na vysoké škole. Přitom bylo objektivně nesčetnými výzkumy zjištěno, že předpoklady řádně vystudovat vysokou školu má jen omezené procento populace a nikdy tomu nebude jinak.
Prací rukou se u nás čím dál tím více živí imigranti z východu, kteří ale nejsou pro tento druh činnosti řádně vybaveni, často jsou to paradoxně lidé se středoškolským nebo dokonce vysokoškolským vzděláním. Důsledkem je pokles kvality zejména ve stavebnictví, kde dochází trvale k úpadku všech řemesel. Mluvit dnes o "zlatých českých ručičkách" už ani nikoho nenapadne.
Zejména městský člověk je většinou zcela bezmocnou obětí řemeslníků všeho druhu včetně opravářů nejrůznějších civilizačních vymožeností. Zavádí se proto trend nic neopravovat, porouchaný přístroj zahodit a koupit nový. Jistý pozitivní vliv má dost rozšířené chataření, ovšem jen tehdy, jsou-li děti cíleně vedeny rodiči od útlého věku k různým manuálním pracem všeho druhu. Náctiletí ale vesměs odmítají se této "podivné" činnosti rodičů účastnit. Jejich představy o tom, jak strávit volný čas a víkend jsou zcela odlišné. Deficit manuálních schopností pocítí teprve v okamžiku, kdy se rozhodnou se vyučit v nějakém řemesle a později při zakládání rodiny a budování rodinného hnízda.
Že může mít řemeslo zlaté dno dokumentuje vyprávění mého přítele o tom, jak si ve Vídni objednal instalaci plynového kotle. "Instalatér" přišel v elegantním obleku doprovázen dvěma tovaryši v montérkách a řídil po celou dobu jejich práci, aniž by se zmíněného kotle dotknul. Byl to prostě mistr svého oboru s maturitou, který garantoval výběr správného kotle a kvalitu provedené práce.
Jiná historka o kvalitních řemeslnících pochází z let třicátých minulého století, kdy se v Praze stavěla "kachličková" budova na Žižkově, známá jako ÚRO, dnes sídlo odborových organizací. Na zhotovení bílého obkladu byla vyslána četa obkladačů firmy Baťa ze Zlína. Při příjezdu zjistili, že jejich nářadí chybou dopravního oddělení zůstalo ve Zlíně. Stavbyvedoucí jim nabídnul jiné nářadí, které ale odmítli jako nevhodné, se kterým by nemohli garantovat kvalitu provedené práce. Jejich mistr zatelefonoval do Zlína, tam jejich speciální nářadí připravené k odvozu naložili na firemní letadlo Junkers a tak během několika málo hodin mohli obkladači začít pracovat. Jak se můžete sami přesvědčit, ty obkladačky tam i po sedmdesáti letech drží dodnes.
Dnes je doba jiná a tak musíme doufat, že v letech třicátých našeho století budou i "naši" Ukrajinci pracovat stejně kvalitně. O tom, že bychom mohli doufat v masový návrat kvalitních českých řemeslníků všeho druhu, lze úspěšně pochybovat. Budoucnost českého národa se zřejmě skrývá v masovém studiu humanistických a právnických oborů a následném přechodu nastupující generace do stavu nezaměstnaných. Jen ti nejchytřejší se stanou špičkovými a kvalitními specialisty v rukodělném umění a budou ve společnosti váženi nejméně stejně vysoko, jako hvězdy popu.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.