CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

17.8.2005 - Kulturní penězovody jsou v rukou oddaného straníka.

Naši zlatí hoši z kulturní fronty nám zase ukázali, o co jim v jejich boji za svobodu a národ jde: o peníze. Režisér Juraj Herz spolu s dalšími umělci se snažil pantátu Paroubka přesvědčit, že herec a ředitel zlínského festivalu dětských filmů Vítězslav Jandák je tím pravým kandidátem na funkci ministra kultury. Napochodovali do bitvy poté, co byla na úřadu vlády před nimi orodovat jiná delegace kulturtrégrů - Zdeněk Svěrák, Břetislav Rychlík, Jan Kraus, Jiří Krejčík, kteří měli k Jandákovi profesní výhrady a nesouhlasili ani s původním premiérovým "koněm", Vladimírem Darjaninem. Podle jejich názoru není ani jeden z nich schopný manažer a osobnost respektovaná širší kulturní veřejností. Přišli se svým kandidátem, bývalým ředitelem Národního divadla a současným ředitelem organizace DILIA, Jiřím Srstkou.
Všichni tito kulturní lobisté se totiž chytili Paroubkova výroku o tom, aby nový ministr kultury nebyl politik, ale spíše člověk z kulturní sféry, který se přitom dobře vyzná ve fungování státní správy a samosprávy, má přehled o práci neziskových organizací a má blízko k sociální demokracii, která má podle koaličních dohod místo ministra kultury propachtované.
A tak v mediální a osobní bitvě zvítězili "umělci" a kamarádi podnikatele v kultuře pana Jandáka, který ve svém životě učinil hlubokou politickou přeměnu na cestě od Sládkových republikánů přes ODS, kde procitnul z pravicového snu a definitivně se cele přimknul k ČSSD. Rychlík a Svěrák ostrouhali a budou se muset smířit s tím, že kulturní penězovody nepovedou k nim, ale někam docela jinam. Lze se s úspěchem domnívat, že právě rozdělování státních peněz (rozuměj peněz daňových poplatníků) bude pro milého a věčně se usmívajícího strýčka všech dětí Jandáka tím největším úkolem, který na něj čeká. V tomto boji o prachy jej nepochybně přejde rychle smích, což ostatně sám předpokládá a tak ze své funkce prezidenta dětského festivalu a jednatele své "kulturní" firmy odstupuje jen dočasně, aby se mohl po volbách zase vrátit do starých kolejí podnikání "v kultuře". Doufejme, že jeho krátké období nezanechá v české kultuře žádné znatelné škody.
V souvislosti s ministerskou "krizí" se objevila řada úvah o tom, zda vůbec nějakého ministra kultury potřebujeme. Jednou z myšlenek je převedení veškeré "kulturní" kompetence na kraje a to včetně příslušných finančních prostředků. Za pana Dostála totiž soustavně docházelo ke snižování prostředků, které byl schopen v nelítostném boji s ostatními ministry pro oblast kultury získat. Dá se očekávat, že v bitvě o prachy na kulturu včetně státem dotovaných památek by více krajských vlků utrhlo ze zmíněného pytle více peněz a také rozhodování na místě bližším kulturní spotřebě by bylo účelnější než z pražského ministerského fotelu. Uvidíme, jak účelně s postem ministra kutury naloží budoucí vláda. Pokud to ovšem nebude vláda rudé a růžové koalice socanů a komunistů. Ti by zcela jistě nejraději zahájili v Čechách, na Moravě a ve Slezsku kulturní revoluci.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.