CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

18.8.- Falešné SMS - jen falešný humbuk.

"Textové zprávy chápou uživatelé jako velmi důvěrný způsob komunikace. Redakce Mobil.cz ovšem zjistila, že je může falšovat úplně každý. Stačí k tomu krátká registrace na zahraničním serveru. Změnit se dá číslo odesílatele a původ zprávy pak oběť nepozná." se píše v "objevném" článku na mobil.idnes.cz.
V dalším podobném spisku tamtéž se varuje, že "Přes server v zahraničí lze zasílat na mobilní telefony falešné textové zprávy SMS. Jako odesilatel se zobrazí konkrétní uživatel, který však zprávu ve skutečnosti neposlal. S odvoláním na internetový magazín Mobil.cz to dnes uvedly Česká televize a TV Nova. Společnost T-mobile už několika zahraničním SMS centrům zablokovala přístup do své sítě. Také firmy Eurotel a Oskar Mobil podle ČT považují situaci za vážnou a zvažují další kroky."
Všichni oslovení jsou velmi vzrušeni a plni dramatických akcí: "Celkem jsme zablokovali šest nezabezpečených SMS center, z toho tři byly v Singapuru, další byly ve Velké Británii, Lichtenštejnsku a Holandsku," řekl televizi mluvčí T-Mobile Jiří Hájek. "Českou veřejnost mohu ujistit, že SMS centra Eurotelu jsou v bezpečí. Co se týče zahraničí, o útoku víme, vyhodnocujeme situaci a připravujeme opatření," uvedl mluvčí Eurotelu Pavel Kaidl. "Přestože nemáme od našich zákazníků zatím žádné stížnosti, bereme celou záležitost velmi vážně," řekl mluvčí Oskar Mobil Petr Šindler. I Oskar se prý spojí s majiteli zahraničních center, odkud se dají odesílat falešné zprávy, aby tomu zabránil.
Falešnými SMS se chce dokonce iniciativně zabývat i ministerstvo informatiky. "My se pokusíme najít nějaký způsob, jak tomu zabránit, i když je to samozřejmě velmi obtížné," řekla novoučká ministryně informatiky Dana Bérová, která se snaží v poslední době za každou cenu zviditelnit. Co asi tak může ministerstvo v této umělé kauze podniknout? Jen jedno: zakázat používání SMS, nejlépe pak zakázat používání mobilů vůbec.
Zástupce operátora Oskar/Vodafone se ale opatrně vyjádřil více k věci: "Zákazníci by měli mít na paměti, že SMS zpráva je obdobou korespondenčního lístku nebo dopisu, který může někdo poslat adresátovi a uvést přitom úmyslně jiného odesílatele". SMS brana OskarCo to je ale na stránce sms.oskarmobil.cz, která funguje jako SMS brána, přes kterou můžete zdarma odeslat SMS kterémukoliv klientovi Oskara? Máte tady totiž možnost vložit nejen text zprávy, ale i své telefonní číslo, tedy i číslo falešné včetně jména. Dokonce, pokud již jste zákazníkem Oskara, dalších možností můžete využít prostřednictvím služby Skupinové WEB SMS, kterou si můžete aktivovat.
Celá diskuze kolem "problému" falšování SMS je prázdná a falešná. Jádro pudla je v tom, že někteří provozovatelé internetových SMS bran včetně domácího Oskara dovolují vložit do odesílané SMS i telefonní číslo odesilatele, samozřejmě bez jakékoliv možnosti toto číslo ověřovat, zda skutečně patří osobě, která právě klepe do klávesnice. To by se dalo verifikovat jedině tak, že by buď mobil musel být připojen na počítač odesílající za něj zprávu SMS, nebo by se musel uživatel internetové brány SMS nejdříve registrovat s tím, že by následně na jím udané číslo mobilu přišel autorizační PIN, který by nadále mohl vkládat do SMS a na straně příjemce zprávy by se místo něj objevovalo telefonní číslo odesilatele zprávy. To by byl celkem jednoduchý opravdu systémový zásah realizovatelný v krátké době.
Takže celý mediální skandál kolem falešných SMS není nic jiného, než osvěžit okurkovou sezónu, kdy není o čem psát a kdy je nutné nějak zviditelnit například server mobil.idnes.cz nebo mobil.cz.

[Trvalá adresa článku]



AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.