CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

19.8.- Obhájce nájemníků v akci.

"Je přece zřejmé, že ani na neregulovaném trhu nemůže pronajímatel získat vyšší cenu, než jakou jsou kupující, resp. nájemci schopni zaplatit. A u bydlení, které je, jak je již obecně uznáváno, významným sociálním právem, nemůže stát připustit, aby pronajímatelé obecně mohli požadovat cenu, která je nepřiměřená kupní síle lidí, potřebujících bydlet," píše známý obhájce práv nájemníků na co nejnižší nájemné, poslanec Stanislav Křeček v Politikonu a pokračuje ve své demagogické argumentaci: "Hospodaření bytových družstev, tedy jedné třetiny bytového fondu, dokládá, že i výše plateb, nedosahující ani 'regulovaného' nájemného, je pro údržbu, opravy i modernizaci bytového fondu dostatečná, jak o tom Svaz malých bytových družstev může poskytnout dostatek konkrétních podkladů." To je možné, pokud má družstvo jako cíl jen udržet dům v provozu za cenu minimálních nákladů tak dlouho, dokud nebude muset být zbořen například pro zrezavění ocelové výztuže a spojů panelů nebo se sám zřítí po nějaké povodni díky své chabé konstrukci. Ale kde jsou prostředky pro reprodukci, tedy pro postavení nového domu poté, co jeho životnost skončí? A kde je zisk v případě, že soukromý majitel domu své peníze do koupě domu investoval a má snad právo alespoň na nějaké to procento, řekněme takových 7 procent?
Díky kontroverzním zákonům, které nařizují majitelům domů montovat termoventily na radiátory ústředního topení (podpora výrobců ventilů z Německa a prodejců z Česka) a chystá se na ně další "zákon" nařízený z Bruselu, který bude nutit majitele do výměny výtahů z důvodů jejich "nebezpečnosti" (podpora pro zvýšení zisků výrobců a dodavatelů výtahů) řadě majitelů nezbývá nic jiného, než ignorovat zákony nebo dotovat ze svých prostředků nájemníky. Družstevníci si sami dobrovolně zvyšují příspěvky do fondů oprav a jejich náklady na bydlení jsou často už dnes vyšší než je regulované nájemné.
Argumenty, že se řada nájemníků bude muset přestěhovat do levnějších a menších bytů nebo do "levnějších" měst či na vesnici, nejsou výsledkem racionální úvahy. Doby, kdy se solidární společnost ožebračovaná komunistickým systémem rozdělené bídy jsou prostě pryč. Každý má nárok na takové bydlení, na jaké si dokáže vydělat. Důchodce, který obývá sám třípokojový byt jen zvyšuje nedostatek bytů pro mladou generaci. Kromě toho řada z nich bydlí ve svých chatách uzpůsobených na celoroční bydlení a svůj byt, za který platí regulované nájemné, na černo pronajímají právě těm začínajícím mladým rodinám, které zápasí o každou korunu. Nerovnoprávný stav, kdy dvě třetiny občanů bydlících ve svém za své dotují bydlení zbývající třetině se musí v krátké době změnit. Stanovovat však jakési limity nájemného podle toho, zda je byt v Praze na Václaváku nebo na tiché samotě u lesa je stejně absurdní, jako kdyby vám u pumpy prodávali benzin v ceně odvozené od velikosti či značky vašeho auta. Komunistické manýry současné vlády jen ukazují, že ČSSD není nic jiného než spolek bývalých komunistů, kteří zbaběle utekli do "demokratické" strany.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.