CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

23.8.2005 - Jak se Pehe zastal prezidenta Bushe.

Jiří Pehe dokázal v článku Je Darwinova teorie evoluce vědecká? všem v něj nevěřícím, že dokáže používat svůj mozek i jiným směrem, než k štvaní proti ODS a prezidentovi Klausovi. Zřejmě se na něm blahodárně projevil vliv zasloužené dovolené. V článku obhajuje názory samotného amerického prezidenta slovy: "George W. Bush v minulých dnech rozpoutal neobyčejně silnou válku slov, když prohlásil, že v amerických školách by se kromě Darwinovy teorie evoluce měla též vyučovat tzv. hypotéza inteligentního plánu. Zatímco teorie evoluce tvrdí, že se život vyvinul na základě přirozeného výběru a mutací, zastánci inteligentního plánu mají zato, že existující formy života jsou tak složité, že se mohly vyvinout jen s pomocí zásahu vyšší inteligence, která vše naprogramovala."
Dále se pak pan Pehe Bushe zastává a vysvětluje, že "Bush tedy nijak neoslabuje nároky vědy, když tvrdí, že teorie evoluce by měla být brána jen jako hypotéza, protože na některé otázky s ní spojené neexistují autoritativní odpovědi. Není prostě jasné, v čem je darwinistická teorie 'vědečtější' nebo méně náboženštější, než je teorie inteligentního plánu. Myšlenka, že se hmota od 'velkého třesku' zdánlivě zcela cílevědomě, ale přitom sama od sebe organizuje od nižších k vyšším formám, je svým způsobem pantheistickým náboženstvím. Není o nic méně 'šílenější' než myšlenka, že toto neustálé tvoření je přinejmenším ve svých základních obrysech naprogramováno (pokud ne přímo řízeno) nějakou vyšší inteligencí, které někteří říkají Bůh."
Ačkoliv většinou s vývody pana Pehe nesouhlasím, v této věci se jej musím opravdu zastat. I mě je už delší dobu podezřelé, kde se ta inteligence v živé hmotě bere, nemluvě o tom, že zatím nikdo nevysvětlil, kde se ta živá hmota vzala. Darwinovy teorie mě opravdu připadají příliš stupidní a jednoduché. Například když se zahledíte do falešných modrých očí podmořského upíra, kterými zastrašuje větší nepřátele, není mi vůbec jasné, jak zrovna na takový neuvěřitelný trik mohla ta nevědomá evoluce přijít. Ty protidarwinistické teorie, které Bush hlásá ale nemá z vlastní hlavy. Má to přímo od svých církevních poradců. Přikláním se přesto k Pehemu, aby se ve školách studenti dozvídali i něco více o teoriích kreacionistů a také o nadčlověku či mimozemských bytostech, které nás možná vytvořili. Představa, že jsem se uplácal z bláta tak nějak sám v průběhu několika set či tisíc generací mě nějak děsí. Raději bych vzal zavděk nějakým tím ufákem-stvořitelem a programátorem, ať už si ho každý pojmenovává jak chce. Otázkou ale je, zda se někdy dozvíme něco více o tom, jak jsme byli tou vyšší inteligencí naprogramováni. Tihle nadpozemští otcové či matky se k nám ne a ne přihlásit. Je to ale možná tím, že jsou právě teď někde na cestách a plánují k nám kontrolní návrat až za nějakých pár tisíc let.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.