CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

29.8.2005 - Nebezpečné ženy v armádě.

V české armádě pracuje 12,6 % vojákyň z povolání z celkového počtu asi 40 tisíc vojáků. Mezi důstojníky jsou ženy zastoupeny v 8,8 procentech. Ženy v uniformě zastávají funkce od logistiky, přes zdravotnice až po pilotky bojových vrtulníků. Profesionální armáda České republiky v bojovém nasazení rozdí mezi ženami a muži nezná.
Dnes je žena v armádě něčím zcela normálním a každý z nás si je dovede představit jako lékařku nebo zdravotnici, u počítače v kanceláři nebo při řízení letového provozu. Méně obvyklé vojenské povolání pro ženu by bylo pilotování vojenského tryskového letadla, řízení tanku či obsluha raketové baterie, ale i na tom se již pracuje.
Poněkud hůře si představíme ženu, jak v plné polní útočí na nepřátelské pozice. Přesto se již v minulosti takové scény odehrály. Londýnský "Exchange" přinesl v době první světové války svědectví dvou bojovnic ruského ženského praporu. První žena vypráví: "Najednou jsem uviděla, jak proti mně běží Němec. Vrazila jsem mu do břicha bajonet a zároveň jsem vypálila. Byl mrtvý. Jako památku na tento boj jsem si vzala jeho helmu". A druhá doplňuje celkový obraz: " ... brzy nato jsme uviděly oddíl německých vojáků. Obklíčily jsme je a vyzvaly, aby zvedli ruce. Vojáci za chvíli odhodili zbraně, zvedli ruce, a když jsme se k nim přiblížily, udiveně volali: Dobrý Bože! Ženy! ". Rozkošný žánrový obrázek z minulého století a důkaz toho, že i ženy dovedou být v poli zatraceně nebezpečné.
Bohužel ženy přinášejí do armády i jiné, jim zcela vlastní nebezpečí mravní zkázy a rozvratu bojové morálky: heterosexuální sex, ať už dobrovolný nebo násilný. Především však s jejich příchodem do armády vzniká riziko sexual harassmentu, který spisovatel Josef Škvorecký zavedl do českého jazyka poněkud žertovně a zcela nezodpovědně jako sexuální harašení. V americké armádě tomuto jevu čelí s různými úspěchy a také především tím, že se ženy oslovují zásadně "pane". Tím se celkem nápadně naznačuje, že zejména pro podřízeného je žena v uniformě především chlap, kamarád či soudruh v boji. Po mužích se žádá, aby se svými kolegyněmi zásadně a vždy jednali kamarádsky, leč bez jakýchkoliv důvěrností. Český voják se svými dvojsmyslnostmi a přátelským osaháváním bude mít při kontaktu s vojákyní šanci dostat se velice rychle do vojenského vězení. Na to si ale už naši chlapci od doby vstupu do NATO zvykají, zejména od maléru, který měli v nedávné době, když laškovali s jednou Američankou v Bosenské misi.
Cestou výhradně ženských bojových oddílů naše, ani jiné armády nejspíše nepůjdou, bylo by to zcela jistě něco proti nějakým lidským právům a gender (rozuměj pohlavním) zásadám a zavánělo by to segregací. Jednou jsme si všichni rovni a z řady domácích zabijaček (slangový kriminalistický výraz pro vraždu v domácnosti) můžeme dovodit, že i v ženách se skrývají zabijáci a tak proč by se nemohly profesionalizovat. S pistolí si dobře rozumí i naše ministryně školství Buzková a tak by mohla bez problémů vyhovět liteře našeho branného zákona, který v případě ohrožení národní bezpečnosti počítá od ledna tohoto roku i s brannou povinností žen.
Přesto vidím ještě jedno nemalé nebezpečí, které vyplývá z neustálého přílivu žen do naší armády: galantnost našich vojáků, kterou mohou na nevhodném místě projevit vůči svým spolubojovnicím. Představte si bojovou scénu: smíšená četa se chystá vniknout do objektu obsazeném nepřáteli a tu náhle náš galantní voják dá své kolegyni v boji přednost ve dveřích a ona to schytá z první ruky. Je sice raněna lehce, leč nešťastně do oblasti pánve a zdravotník čety ji rozřezává uniformu a zcela obnaženou jí obvazuje na místech, která žádný její kolega nesmí spatřit. To je kardinální případ dvojího sexual harassmentu: přednost ve dveřích a obnažování ženy. Naštěstí v americké armádě k ničemu takovému nemůže dojít, protože když dá muž ženě přednost ve dveřích a uctivě jí je podrží, je považováno za sexual harassment nejen v armádě a tak si to žádný americký muž nedovolí. Doufám proto, že i v naší armádě bude brzy oslovována každá žena v uniformě "pane". Pak budou ženy v uniformě nebezpečné jen pro nepřítele.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.