CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Dnes jsem sice nezešílel, ale od rána do 15:30 u nás nešel mohutný a silný elektrický proud. Kdesi se cosi opravovalo či připojovalo, a tak se proud vypnul na celý den, jak je v našem venkovském kraji zvykem. Jak to dělají energoposkytovatelé v kraji pražském netuším. Nejspíše opravují vše pod proudem.

31.8.2005 - Jak žijí Ňambikwáriové.

Základem moci v ňambikwárské společnosti je osobní prestiž a schopnost budit důvěru. Oboje je nepostradatelné u toho, kdo se má stát vůdcem onoho dobrodružného experimentu, jakým je kočovný život v období sucha. Po dobu šesti nebo sedmi měsíců bude náčelník nést plnou odpovědnost za vedení své tlupy. Organizuje odchod na onu bludnou pouť, stanoví program cesty, určuje zastávky a délky pobytu na jednotlivých stanovištích. Rozhoduje, kdy se má podniknout nějaká lovecká, rybářská, česačská nebo sběračská výprava a udává politiku tlupy vůči sousedním skupinám. Když je náčelník tlupy zároveň náčelníkem vesnice, jeho povinnosti sahají dále. Určuje pak také kdy a kde se zahájí usedlý život, řídí zahradnické práce a rozhoduje, co se bude pěstovat; obecněji vzato, usměrňuje zaměstnání domorodců podle potřeb a možností daného období.
Je třeba ihned dodat, že náčelník se nemůže při plnění těchto mnohonásobných funkcí opírat ani o pevně vymezenou moc, ani o obecně uznávanou autoritu. Moc vzešla z obecného souhlasu a obecný souhlas zůstává i nadále jedinou zárukou její zákonitosti. Nějaké trestuhodné chování (z domorodého hlediska, rozumí se) nebo projevy zlé vůle ze strany jednoho nebo dvou nespokojenců mohou ohrozit náčelníkův program i prosperitu malé obce. Přesto nemá náčelník v takovém případě žádnou donucovací moc. Nežádoucích živlů se může zbavit jen potud, pokud dokáže, aby jeho mínění sdíleli všichni. Musí tedy osvědčit obratnost, která připomíná spíše politika usilujícího si udržet nerozhodnou většinu než nějakého všemocného monarchu. Přitom však nestačí, aby pouze uchoval soudržnost skupiny. Třebaže tlupa žije během kočovného období prakticky izolována, nezapomíná na existenci sousedních skupin. Úkolem náčelníka je nejenom dělat své věci dobře; musí se také pokusit - a jeho skupina spoléhá, že tak učiní - dělat je lépe než ostatní.
Jak plní náčelník tyto povinnosti? Prvním a hlavním nástrojem jeho moci je štědrost. Štědrost je základním atributem moci u většiny primitivních národů a v Americe obzvlášť; neztrácí svou roli ani v těchto nejelementárnějších kulturách, kde všechen majetek pozůstává jen z hrubě zrobených předmětů. Třebaže se nezdá, že by náčelník požíval z materiálního hlediska nějaké privilegované postavení, musí mít stále po ruce přebytky potravy, nástrojů, zbraní a ozdob, kterým všeobecná chudoba dodává i přes jejich nepatrnost značné hodnoty. Když nějaký jednotlivec, nějaká rodina nebo celá tlupa pociťuje nějaké přání nebo potřebu, obrací se na náčelníka, aby toto přání nebo potřebu uspokojil. A tak je štědrost základní vlastností, která je očekávána od nového náčelníka. Ona je tou strunou ustavičně rozehrávanou, jejíž harmonický nebo disharmonický tón udává míru obecného souhlasu. Je nesporné, že v tomto směru jsou náčelníkovy schopnosti vykořisťovány až po nejzazší mez. Náčelníci tlup byli mými nejlepšími informátory, a poněvadž jsem si byl vědom jejich nesnadného postavení, rád jsem je štědře odměňoval, ale zřídka jsem spatřil, že by některý z mých darů zůstal v jejich rukou po dobu delší než několik dnů. Pokaždé, když jsem se po několika týdnech společného života loučil s nějakou tlupo, byla situace stejná: domorodci se stačili za tu dobu stát šťastnými vlastníky seker, nožů, perliček atd., ale náčelník byl zcela pravidelně stejně chudý jako ve chvíli mého příchodu.
Claude Lévi-Strauss, Smutné tropy (Tristes Tropiques), Libraire Plon 1955.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.