CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

1.9.2005 - Bral někdo při privatizaci Unipetrolu úplatky?

Skandál kolem privatizace českého Unipetrolu vypuknul nejdříve v Polsku. V současnosti se rozvířil kalný rybník díky TV Nova i u nás. Připravil jsem pro vás malou procházku po dostupných otevřených informačních zdrojích:

Co o privatizaci Unipetrolu polské státní firmě PKN ORLEN říká české ministerstvo financí:
Dne 23.4.2004 obdržel FNM nabídky od těchto vybraných uchazečů:
* POLSKI KONCERN NAFTOWY ORLEN SPOLKA AKCYJNA ("PKN ORLEN")
* Zástupci společnosti MOL Hungarian Oil and Gas plc. nabídku nepředložili a současně předali zástupci FNM dopis adresovaný ministru financí, vysvětlující důvody nepodání nabídky a zdůrazňující rizika vyplývající z privatizace a nutnosti restrukturalizovat UNIPETROL.
* Zástupci společnosti Shell Europe Oil Products nabídku nepředložili. V dopise poradcům nepodání nabídky vysvětlili nemožností nalézt partnera se zájmem o chemická aktiva, který by se podílel na nabídce.
Předložená nabídka společnosti PKN ORLEN byla podána v souladu s požadavky uvedenými v postupu pro podání závazné nabídky a obsahovala veškeré požadavky uvedené tamtéž. V předložené závazné nabídce společnost PKN ORLEN potvrdila přijetí podmínek vyplývajících z návrhu smluvní dokumentace schválené Poradní komisí a nepředložila žádné další podmínky. PKN ORLEN podala závaznou nabídku výhradně svým jménem a nevytvořila konsorcium s jakoukoli další stranou. Uchazeč v nabídce informoval, že uzavřel závaznou smlouvu ohledně prodeje části aktiv UNIPETROLu se společností AGROFERT HOLDING, a.s. podmíněnou nabytím 62,99% akcií UNIPETROLu ze strany uchazeče a je ve finální fázi vyjednávaní ohledně obdobné smlouvy se společností ConocoPhillips Central and Eastern Europe Holdings B.V.
Nabídka PKN ORLEN za aktiva ČKA činila 1 746 113 340 Kč a tato částka byla v nabídce rozdělena mezi jednotlivá aktiva následujícím způsobem:
* za pohledávky za společností BENZINA a.s 406 800 000 Kč
* za pohledávky za společností PARAMO, a.s. 140 836 900 Kč
* za pohledávky za společností SPOLANA a.s. 784 538 638 Kč
* za pohledávky za společností ALIACHEM a.s. 412 937 902 Kč
* za 745 000 kusů akcií společnosti SPOLANA a.s. 1 000 000 Kč

Pramen : Zpráva Ministerstva financí Historie privatizace společnosti UNIPETROL

Smlouvy s Agrofertem a ConocoPhilips: Management hledá cesty, jak maximalizovat hodnotu společnosti PKN Orlen, proto zvažuje zrušení kontraktů (uzavřené bývalým vedením PKN) s Agrofertem i americkou společností ConocoPhilips, které měl PKN Orlen prodat třetinu čerpacích stanic Benzina. PKN současně vytvořil ve svém účetnictví ve 2Q opravnou položku ve výši 367 mil. zlotých, která souvisí právě s těmito dohodami. PKN Orlen se ještě nerozhodl, co přesně v případě Agrofert a ConocoPhilips udělá, je ale pravděpodobnější, že smlouvy vypoví a zaplatí penále nebo uzavře s těmito partnery nové dohody nebo tyto dohody znovu otevře s cílem zvýšit cenu za prodávaná aktiva, než by je prodával za (pro něj) nevýhodné ceny.

Pramen: Finanční noviny 17.8.2005

Podle dostupných informací z Polska ministr předpokládá, že předmětem vyšetřování tamní prokuratury není privatizační smlouva mezi českou vládou a PKN Orlen. "Toto šetření se netýká privatizace jako takové, ale předmětem vyšetřování jsou jiné smlouvy uzavřené mezi PKN a jinými subjekty. K těm se vláda žádným způsobem nevyjadřovala," uvedl ministr financí Sobotka pro iHNED.cz

"Celá aféra rozpoutaná v Polsku i v ČR nese výrazné rysy provokace, jejímž cílem má být poškození postavení společnosti Agrofert a zmaření naplnění jejích obchodních dohod s PKN Orlen v souvislosti s privatizací Unipetrolu, a zejména pak očernění společnosti v právě probíhající privatizaci polských chemických podniků. Prvním signálem v tomto směru je vyloučení Agrofertu ze soutěže o privatizaci polských závodů ZA Kedzierzyn, oznámené tento týden," uvedl v tisku zástupce Agrofertu.

Na celé kauze však je podstatné, že pokud dochází k revizi původních dohod ze strany PKN Orlen a je to v důsledku změn (zvýšení) hodnoty majetkových podílů, a to zřejmě nejen současné, ale i budoucí, pak samotný PKN Orlen přiznává nárůst hodnoty podniků skupiny Unipetrol. A tento nárůst by neměl být malý, vždyť, pokud jsou pravdivé informace v denním tisku, pak si PKN cení podíly téměř třikrát více oproti původnímu ocenění. A mezi uvedenými podíly jsou podíly v klíčových společnostech skupiny Chemopetrol, Kaučuk, Paramo... napsal Petr Hlinomaz 17.8.2005 ve Finančních novinách.

Z dokumentů, která má Reczpospolita k dispozici plyne, že pro uzavření smlouvy s Agrofertem bylo potřeba souhlasu dozorčí rady PKN, protože finanční objem smlouvy přesahoval 1/20 hodnoty aktiv PKN. Představenstvo PKN však smlouvu podepsalo 7. května 2004, zatímco dozorčí rada se ke smlouvě vyjádřila kladně až 8. května. Z rozhovoru s polským ministrem financí Jackem Sochou vyplývá, že o existenci smlouvy s Agrofert stát jako většinový akcionář PKN ORLEN nevěděl. Polský stát kontroluje přímo 10% akcií společnosti a prostřednictvím Nafta Polska (100% vlastněná státem) dalších 17 procent.
Na rozdíl od informací zveřejněných minulý týden dnes Reczpospolita uvádí, že možná ztráta ze smluv s Agrofertem by dosáhla 200 mil. EUR, napsal Jan Schiesser ve Finančních novinách.

Na celém kolotoči kolem prodeje Unipetrolu je přinejmenším podivné, že česká vláda prodala klíčový státní podnik se strategickým významem velmi levně polské státní firmě, neboli polskému státu. A to s podmínkou, že chemické podniky budou poté prodány zpět do Česka firmě Agrofert podnikatele Babiše za tyto levné ceny. Údajný korupční skandál se rozvíjí teprve poté, co se polská strana rozhodla tento bod dohody nerespektovat, protože se domnívá, že hodnota zakoupené firmy je třikrát větší. Babiš chtěl levně koupit a jak se zdá, nevyšlo mu to.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.