CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

7.9.- Jak vidí rok 1968 a naši budoucnost komunisté.

Komunistům ještě stále straší v hlavách rok 1968, kdy dostali velkou lekci mezinárodní komunistické "solidarity" od vládců z Moskvy. Někteří se dnes snaží přepisovat dějiny účelovou interpretací toho, co se tenkrát skutečně stalo: "Důležité si je rovněž uvědomit, že události roku 1968 zapadají plně do kontextu celoevropských dějin, není možné je chápat odděleně a jejich zjednodušená interpretace do často slýchaného podání, ve kterém zlí Rusové na tancích přijeli zašlapat výhonky nové československé demokracie, stejně tak jako učinili předtím v Maďarsku, NDR a jak se posléze chystali učinit v Polsku, je hrubým zkreslením historických faktů do podoby dětské pohádky. Sovětský svaz je líčen jako říše zla, Československo jako jeho oběť, jež byla vnějším zásahem na dalších dvacet let vrácena mezi poslušné kolonie rudého obra.
Tento pohled na události roku 1968 se samozřejmě hodí do dílny současných přepisovačů historie, kteří neváhají, aby poctivé hledače pravdy označili za stalinisty, jež usilují o návrat do předlistopadové éry, přičemž si snad ani neuvědomují značnou diskutabilnost pojmu stalinista nebo stalinismus. Pokusíme-li se o pochopení roku 1968 v tehdejších reáliích, jeví se nám pak události toho roku jako logické vyústění předchozího vývoje,
" píše v komunistických Haló novinách jakási Kateřina Bayerová a pokračuje směrem k budoucnosti: "Úkolem dnešního komunisty by ale nemělo být jen analyzovat minulost a zkoumat historii. V době, kdy se KSČM trvale zvyšuje voličská podpora, bychom neměli být zahleděni do dřívějších událostí, na které se mohou názory různit. Jde o to, abychom přemýšleli nad naší společnou budoucností. V tomto ohledu bychom měli vystupovat jednotně, v souladu s programem strany, v souladu s komunistickými myšlenkami a věřím tomu, že v souladu se všemi slušnými lidmi, kterých je, doufám, ve společnosti stále ještě zdrcující převaha."
Netroufám si tvrdit, že se svými slovy komunistka Bayerová dopustila trestného činu propagace komunismu. Jen docela otevřeně radí svým soudruhům a soudružkám, že se musí ještě více semknout v boji za naši komunistickou budoucnost se všemi nekomunisty, kterým se naše současné poměry nelíbí a rádi by vše vrátili do starých kolejí, kdy se žádný flákač nemusel bát o práci a kdy každý člen KSČ byl něco víc než obyčejný člověk. Je to celkem snadná předvolební agitace. Všechny komunistické převraty v minulosti se podařilo realizovat jen tehdy, když byl ve společnosti kromě přesvědčených fanatických agitátorů i dostatek nespokojenců. A na tuto část naší současné společnosti spoléhají komunisté i dnes. Zase by rádi rozhodovali o tom, co si mají občané myslet, co je správné, co je třeba zakázat. Pro splnění svého snu jsou ochotni se znovu spojit i s těmi, kteří zahodili komunistickou legitimaci a vstoupili do ČSSD. Musíme jen doufat, že je nenapadne toto soudružské objetí spojit s vytvořením nějaké "nové" levicové strany, která by neměla ve svém názvu ono prokleté slovo "komunistická". Pak by mohli docela klidně v příštích volbách vyhrát. Propagandu ovládajících demagogů mají více než dostatek.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.