CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

13.9.2005 - Grebeníček se chystá odejít z čela strany.

Předseda komunistů Miroslav Grebeníček je rozhodnut po 12 letech odejít z čela KSČM. Jestli skutečně odejde, se definitivně rozhodne 1. října na svolaném zasedání ÚV KSČM. Původně chtěl osmapadesátiletý Miroslav Grebeníček dovést komunisty ještě do parlamentních voleb v červnu 2006 a pak odejít. V komunistických Holó novinách dnes 13.9. Grebeníček napsal: "Aby nevznikly pochyby o tom, o co jde, otevřeně odkazuji na to, že s vědomím existujících problémů při naplňování úkolů VI. sjezdu a programové orientace strany jsem v souvislosti se závěry mimořádného zasedání výkonného výboru a 6. zasedání ÚV KSČM nedvojsmyslně řekl, že považuji další setrvání ve funkci předsedy ÚV za bezpředmětné. Strana má v nejbližší perspektivě, to je nesporné, vysoké šance uplatňovat svůj vliv ve prospěch občanů a republiky. Tento potenciál je podle mého přesvědčení naléhavě nutné rozvíjet, nikoli rozmělňovat na drobné posluhováním zájmům jiných politických subjektů nebo promrhat při omezeném naplňování osobních ambicí kohokoli."
Grebeníček měl nepochybně jinou představu o tom, jak se komunisté dostanou v Česku opět k moci. Spoléhal na trvalý růst preferencí KSČM a možná snil i o volebním vítězství a poté o vyjednávání s ČSSD z pozice síly.
Na funkci předsedy ÚV KSČM bude kandidovat současný místopředseda ÚV KSČM a místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Potvrdil to včera 12.září novinářům v Opavě: "Kdybych teď nekandidoval na funkci předsedy ÚV KSČM, považoval bych to za nefér vůči členské základně. Kandidoval jsem na 6. sjezdu v Českých Budějovicích a byl jsem připraven se svou koncepcí řízení strany. Takže teď kandidovat budu. Nejsem ten, kdo nadává na své předchůdce. S Miroslavem Grebeníčkem jsem pracoval 15 let a akcentoval bych pouze oblast dynamiky strany, tj. oslovení voličské základny, jinak, nežli ji momentálně KSČM oslovuje". Filip je také nepochybně lépe připraven na jednání o politické spolupráci s ČSSD a řadě socdem pohlavárů bude příjemnější s ním jednat. Schyluje se tak ke spolupráci obou levicových stran, která by mohla po takové změně ve vedení KSČM skončit někdy v budoucnosti až spojením obou stran podle komunistického modelu soudruha Gottwalda z června 1948. Tipuji rok 2008, kdy uplyne právě padesát let od likvidace sociální demokracie v tehdejším Československu. Čekají nás opravdu pěkné věci. Jak to dopadne, rozhodnou příští rok voliči, zejména ti, kteří volit nepřijdou.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.