CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

15.9.2005 - Boj s agresory v podzemí není nutný.

Doufám, že se nedomníváte, že budu referovat o teroristech, tajných agentech nebo partyzánech. Nikoliv, řeč bude o mých nejnovějších zkušenostech se stejně nebezpečnými tvory, které dokáží zničit dílo vytvářené často mnoha generacemi. Tím dílem je váš trávník a těmi nelítostnými agresory jsou krtci zahradní. Jakmile se vám totiž jednou na vaší zahradě usídlí, nemáte prakticky šanci je vyhnat někam pryč.
Podle mého nejnovějšího zjištění je jedinou rozumnou možností jim vytvořit někde na zahradě něco jako krtčí rezervaci. Základem je neveliké místo o rozloze několika čtverečních metrů v klidném koutě zahrady, které je třeba trvale zavlažovat zejména v suchém období, například s pomocí automatizovaného systému. Díky vodě se sem houfně začnou stěhovat žížaly. Těm je třeba připravit i dostatek poloshnilého listí či jiného rostlinného odpadu, je to jejich oblíbená strava. A za žížalami pak přijdou lákáni vidinou skvostné lahůdky i krtci, kteří zatím zcela neplánovitě pobíhali v rámci lovu na žížaly po zahradě a ničili prakticky celou plochu vašeho trávníku. Abyste docílili přijatelného vzhledu krtčí rezervace, vysázejte zde několik nižších keřů libovolného druhu, které ukryjí poněkud nevzhledné kupky hlíny. Ty nebudete nadále nijak uklízet, stejně byste tím jen vybízeli krtky k dalšímu vytlačování hlíny na stejném místě.
Na podzim spadané listí samozřejmě ponecháte pod keři, na jaře to bude první potrava pro žížaly. Doporučuji kolem krtčí rezervace chodit lehce, nemají rádi dupání, jezdění elektrické nebo motorové sekačky. Tyto hluky škodí jejich citlivému sluchu a mohlo by je to natolik rozčílit, že by se zmateně rozutekli opět někam jinam. A kdyby se snad přesto některý pokoušel vrtat své tunely mimo rezervaci, použijte staré metody k jeho vyhnání nikoliv ze zahrady, ale k návratu do jeho milované rezervace. Postačí zapíchnout do jeho chodby známý větrník z pet lahví. A ještě jednu tajnou metodu vám prozradím: nesnáší pach lidské moči. Pro aplikaci této tekutiny do krtkovy nory doporučuji nočník a velký nálevku neboli trychtýř. Předejdete tak zničení trávníku při přímé leč nepřesné aplikaci.
K založení krtčí rezervace je právě teď vhodná doba, protože ti milí podzemní tvorové si začínají usilovně dělat zásobu ulovených žížal na zimu. Ukládají si je do spižírny poté, co je naprosto ojedinělým stiskem zubů znehybní, aby jim neutekly. Dejte se tedy do toho a v duši vás po vytvoření krtčí rezervace bude hřát pocit, že jste nejen uchránili pro příští rok svůj trávník, ale že jste vytvořili na svém pozemku azyl pro tato rozkošná bezbranná zvířátka, která jsou tak pronásledována až jim leckde hrozí vyhynutí. A také se budete mít čím chlubit svým přátelům, kteří vám budou vaši rezervaci závidět. Ovšem jen do té doby, než si ji vytvoří na své zahradě také. Buďte dobří, přátelé a krtkům zdar.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.