CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

16.9.- Získají České dráhy cenu Velkého bratra?

České dráhy jsou velkým favoritem na ironickou Cenu pro Velkého bratra, kterou v říjnu udělí organizace Iuridicum Remedium. Dráhy si nominaci získaly nepochybně za připravovanou realizaci projektu čipových karet cestujících, díky kterým budou shromažďovat jmenovité informace o pohybu svých cestujících. Čipové karty budou vedeny na konkrétní jméno cestujícího a dráhy z nich mohou získávat informace o jeho pohybu v době, kdy využil služeb ČD, tedy kdy, kam a odkud cestoval.
Čipy budou navíc schopné do čteček vysílat signály z určité vzdálenosti, tedy bez možnosti ovlivnění ze strany cestujícího. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský tvrdí, že dráhy nebudou údaje získané z karet zneužívat. Cestující, kteří čipovou kartu odmítnou, ale jinou alternativu ke slevovým kartám mít nebudou.
Není ale pochyb o tom, že jestliže policie nebo tajná služba požádá o informace o pohybu určitého občana, budou jí tyto informace poskytnuty stejně jako jeho záznamy o hovorech mobilem. Velký bratr tak získává další šanci náš život dokonale monitorovat. Údajně proto, že se tím náš život stane bezpečnějším. Ano, pokud někdo spáchá kriminální zločin nebo teroistický čin, bude mít policie za předpokladu, že pachatel použije "skvělých" služeb ČD, větší šanci jej dopadnout. Jenže pachatelé či teroristé si s oblibou opatřují kradené nebo padělané doklady, takže takové informace budou stejně bezcenné, jako jsou "úžasné" záběry sledovacích kamer na ulicích, v obchodech a bankách. Ze získaných záběrů se žádná prakticky použitelná informace nedá získat a vše dělá dojem, že je to jen úspěšný korupční prodej nekvalitních kamerových systémů. Můj pitomoučký digitál za pět tisíc dokáže dělat fotografie asi tak tisíckrát kvalitnější.
Iuridicum remedium je nevládní nezisková organizace na ochranu lidských práv typu "watchdog." Zaměřuje se na pokusy o plošné omezování práv občanů legislativní cestou i na konkrétní případy porušování lidských práv.
Aktuální ohrožení lidských práv formují věcnou náplň činnosti IuRe na programové linie Sociální vyloučení, Lidská práva a technologie a Lidská práva a veřejná správa. Iuridicum remedium vyvíjí legislativní aktivity, poskytuje právní pomoc a šíří informace mezi odbornou právnickou i nejširší veřejnost. Zapojuje se rovněž do aktivit v neziskovém sektoru.
Na setkání nejvyššího orgánu síťové organizace EDRi (European Digital Rights) 7.8.2005 v Berlíně bylo IuRe přijato za člena a EDRi již tak má 21 členských organizací ze 14 evropských zemí.
Projekt anticen v oblasti ochrany soukromí byl oficiálně zahájen již 15.6.2005. Při této příležitosti byly spuštěny do provozu speciální stránky soutěže www.bigbrotherawards.cz. Jejich součástí je online formulář, kde se mohou vkládat tipy na ocenění v některé ze sedmi kategorií – úřední slídil, komerční slídil a další. Big Brother Awards (ceny pro Velkého bratra) nazvané podle postavy z románu George Orwella 1984 budou v České republice předávány poprvé 28. října 2005 v pražském divadle Na zábradlí. Ceny budou uděleny v sedmi kategoriích: Dlouhodobé porušování lidského soukromí (pro soukromé firmy nebo státní instituce), Největší firemní slídil (pro komerční firmy), Největší úřední slídil (pro státní instituce), Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy a Výrok Velkého bratra. Bude udělena i kladná cena: Ocenění za ochranu soukromí
. Na závěr jedna statistická zajímavost: České dráhy zaměstnávají více jak 70 000 zaměstnanců, kteří denně přepraví kolem 490 000 cestujících a 220 000 tun zboží. Jeden zaměstnanec ČD tedy dopraví za celý osmihodinový pracovní den jen 7 cestujících a 3 000 tun zboží! Není divu, že za rok 2004 tato skvělá státní firma hospodařila se ztrátou 621 milionů korun. To mě ale nepřipadá jako výkon hodný pochvaly. Na druhou stranu je zavádění čipových karet jistě významný pokus o snížení počtu nezaměstnaných. Hlavně na to vydělá dodavatelská firma.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.