CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

19.9.2005 - Co se to děje uvnitř KSČM?

Konflikt stalinistů a liberálních komunistů v KSČM vrcholí. Obě stranické frakce před sebou vidí možnost dovést svoji rodnou stranu společně s ČSSD až do vlády, ale rozcházejí se v představách, jak toho docílit. Pantáta Paroubek všemu nasadil korunu, když prohlásil, že je pro něj spíše představitelná menšinová vláda "vítězné" ČSSD s podporou poslanců KSČM. Koalici s ODS prohlásil za zradu voličů, protože cíle obou stran jsou velice rozdílné. Není pochyb, že jeho prohlášení vygradovalo vnitřní rozpory v KSČM, které vylezly na veřejnost po prohlášení Grebeníčka, že nemá v úmyslu nadále vést stranu. Podívejme se, co se píše ve stranickém tisku KSČM:
"Kdo bude v čele ÚV KSČM, není ani jedinou, ani nejdůležitější z otázek, jež se dostaly na pořad po pondělním prohlášení soudruha M. Grebeníčka. Odklon některých funkcionářů ÚV a poslanců strany od její programové orientace, neochota respektovat přijímané závěry, posluhování zájmům jiných politických subjektů a přednost osobním ambicím, jež navíc mnohdy přesahují i skutečné předpoklady a výkonnost - to vše už roky vyvolává sílící kritiku ve straně, snižuje naši věrohodnost a vliv mezi lidmi.
...V sázce je znovu sám charakter strany. Ne náhodou právě ve chvíli, kdy dnešní režim už stačil promrhat, co mu spadlo zdarma do klína. Teprve teď půjde v politice naplno o vše, v čem zvoní hrana zájmům velké většiny. Tím víc je třeba, aby si KSČM zachovala svou integritu opozice, nepodplatitelné nikým a ničím. Aby byla stranou budoucnosti, a ne nostalgie k jinde už zapomenutým střepům z muzea antikomunismu. Aby byla zrcadlem skutečné demokracie, nastaveným dnešním poměrům - a právě tak lidem pomohla pochopit, co je jejich skutečným zájmem, s kým a jak se o něj zasadit,"
se říká ve Stanovisku OV KSČM v Praze 1. Celý text tohoto stanoviska najdete zde.
"Myslím si, že rozhodující slovo padne 23. září na zasedání Výkonného výboru ÚV KSČM, který bude projednávat prohlášení Miroslava Grebeníčka. A potom 1. října na plenárním zasedání ústředního výboru naší strany. Pokud Miroslav Grebeníček prohlásil, že sám končí ve funkci, tak by ode mě bylo nezodpovědné, abych řekl, že nejsem připraven, když jsem ohlásil delegátům VI. sjezdu KSČM loni v Českých Budějovicích, že jsem připraven funkci vykonávat," prohlásil místopředseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.
Obsáhlé prohlášení zaslali sdělovacím prostředkům předseda OV KSČM v České Lípě Miroslav Starý a člen ÚV KSČM za Českolipsko Václav Svatek. Nejprve v osobním dopise předsedovi ÚV KSČM jménem celé okresní organizace vyslovili jednoznačnou podporu jeho opakovaným návrhům a požadavkům k potřebným změnám stylu a metod práce a přeměny sekretariátu ÚV KSČM z aparátnického, příživnického a na KSČM parazitujícího spolku na efektivní metodické vedení KSČM .
Tvrdě se uvedení dva funkcionáři z České Lípy vyjádřili i o některých funkcionářích, například o Jiřím Dolejšovi jako o ideologickém pomatenci. V závěru dopisu Miroslavu Grebeníčkovi Miroslav Starý a Václav Svatek uvádějí: "Jsme toho názoru, že Tvůj případný odchod z čela vedení strany by byl pro KSČM v tuto chvíli vysloveně škodlivý a mohl by zapříčinit i její případné rozbití. Žádáme Tě proto, abys ve své funkci i přes nátlak vydržel a uvědomil si, že máš za sebou naprostou většinu členské základny, která Ti věří."
Zastánci tvrdé linie, kterou zastával Grebeníček, se obávají ztráty hlasů zatvrzelých komunistů v případě, že se strana dá cestou liberalizace a úzké spolupráce s ČSSD. Celkem logicky také tvrdí, že v takovém případě by nanejvýše KSČM sebrala některé hlasy bývalých komunistů, kteří dosud volili ČSSD a v žádném případě by tak celé levici žádné hlasy nepřibyly. Filip a spol se ale nepochybně připravují na budoucí sloučení KSČM a ČSSD do nové "moderní" levicové strany, která by díky nejednotné pravici zcela ovládla politickou scénu. Podle Gottwaldova osvědčeného scénáře z roku 1946 a 1948 se k něčemu takovému ale odhodlají až po volbách. Zda se jim jejich dílo podaří závisí na jediné věci: jak rozhodnou voliči, kteří ve své většině stejně nechápou, co se děje. Půjdou-li všichni nespokojenci se současným málo socialistickým režimem volit a dají hlas oběma stranám na levici, budou se divit stejně přihlouple jako v roce 1948, až komunisté převlečení do nového roucha převezmou vládu.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.