CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

23.9.2005 - Plody moře vás mohou pěkně prohnat, ale i zabít.

Čerství mlži v sobě skrývají nadměrné množství mikroorganismů, které mohou představovat riziko nejen pro zdraví, ale i pro celé životní prostředí. Prokázala to analýza, při které časopis Altroconsumo podrobil vzorky čerstvých měkkýšů a rovněž některé mražené produkty. Špagety s pravými mořskými mlži – pokrm, kterému v některých zemích jen málokdo odolá. Jenže kromě velkého významu v kuchyni je mlžům nutno připsat ještě jednu vlastnost – patří mezi ty mořské živočichy, kteří ze zdravotního hlediska představují největší rizikovou skupinu.
Důvod je prostý: svým ústním ústrojím měkkýši filtrují vodu, čímž v organismu hromadí nejen potravu do zásoby, ale také potenciálně škodlivé látky (choroboplodné viry a bakterie a další). A pokud k tomu připočteme fakt, že je zvykem jíst tyto mořské potvůrky i syrové, je riziko nákazy skutečně vysoké. Sice existuje zákon, který obchod s měkkýši ošetřil zavedením určitých zdravotních kritérií, ale výzkum potvrdil, že české normy nejsou dostatečné natolik, aby zaručily, že se nám na talíř dostane opravdu nezávadný pokrm. Podrobnosti najdete na www.spotrebitele.cz zde.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.