CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

30.9.- T602 ještě nevymřela!

Opravdoví pamětníci a zakladatelé spolku počítačových šílenců jistě pochopili, že mám na mysli textový editor záhadného jména T602, někdy také zvaný Text602, nejčastěji ovšem to byla "ta šestsetdvojka", která se v minulém století před dvaceti lety (!) zasloužila o první české texty naklepané do prvních personálních počítačů. Bylo to v těch dobách, kdy v zemích českých vládli rukou již poněkud měknoucí komanči a kdy posezení u pécéčka bylo vyhrazeno jen vyvoleným. Takový počítač slátaný s dílů dovezených přes JZD Slušovice stál tenkrát 150 - 300 tisíc korun, průměrný plat byl asi tak 3 000 a Škoda 100 stála 45 tisíc.
Vraťme se ale k titulku. Včera jsem byl postaven před nelehký, až šílený úkol: vyřešit neblahé chování editoru T602, který si moji známí nechali nainstalovat do nového počítače s Windows XP! Prý z holé nutnosti, protože mají spoustu nesmírně důležitých textů, T602 jim naprosto stačí ke štěstí a nehodlají nacpat Billovi dvanáct táců za Office.
Kámen úrazu je ale v tom, že když se tahle dosovská vykopávka spustí pod WXP, tak se kromě jiného nedá napsat ŽŠČŘ. Zatápal jsem ve své paměti a nalezl tam návod, který fungoval ve W98: před spuštěním T602 se musel systém v BATu přehodit na US klávesnici pomocí příkazu keyb US. Jenže WXP žádný příkaz keyb nezná! Vypadalo to beznadějně, jako jediná cesta se jevil převod souborů do formátu DOC (například pomocí programu Konverze od firmy Peprsoft).
Pak mě ale napadla spásná myšlenka: nastavil jsem pro xpéčka jako implicitní klávesnici US místo české a T602 pracovala bez problémů jako za starých časů! Možná, že vás napadne nějaké lepší řešení, ale tohle je prosté a jednoduché zvláště tehdy, když na počítači není žádný Word pana Gatese.
A na závěr těm mladším prozradím, proč se ten editor tak podivně jmenoval. Dokonce ještě i dnes existuje firma, kterou možná znáte a jmenuje se 602software. Záhadná číslovka 602 totiž pochází ze jména 602.organizace Svazarmu, neboli komunistické branné organizace zvané Svaz pro spolupráci s armádou, samozřejmě lidovou. Protože za komunistů jsme mohli dělat nějaké ty SW bokovky jen přes podobné organizace a Svazarm byl v počítačích díky svazku s armádou docela vpředu. Zdá se, že podle posledního průzkumu STEMu celých 38 procent našich spoluobčanů po těch starých komunistických časech touží. Je v tom u nich zřejmě spousta sentimentu a vzpomínka na ztracené bezstarostné mládí. Když člověk zestárne a zblbne, pamatuje si z minulého života jen to krásné. Je to tak moudře zařízeno, abychom mohli jako lidský druh v tom svrabu přežít. Mladí by ale neměli podléhat kecům takových idiotů a podporovat je. Naopak by měli zvednout zadky a v příštích volbách jasně říct, jakou budoucnost si přejí. I kdyby se kvůli tomu měla založit nějaká nová "slušná" politická strana. Tu si ale musí založit sami, protože nám pamětníkům už zbývá jen ta "arogantní" ODS nebo ještě horší "kluzká" KDU-ČSL.

[Trvalá adresa článku]

Zavřít okno

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.