CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

11.10.2005 - Krátkosti z domova i ze světa.

Pes zabíjel. Starší muž v sobotu večer zemřel v Odolena Vodě poté, co ho napadl jeho vlastní pitbul. Muž krmil dva psy, které doma s manželkou chovali. Jeden z pitbulů na muže zaútočil, chovatele zřejmě z leknutí postihlo selhání srdce. Konečně se jednou "živá" zbraň obrátila proti svému majiteli. Doufejme, že se "lekne" a zkápně více majitelů podobných čoklů, kteří na svého miláčka nestačí a ohrožují s ním životy občanů, především malých dětí.
Bomba na Ruzyni? Praha, 7. října 2005: Letiště v pražské Ruzyni bylo sedmdesát minut uzavřeno poté, co anonym oznámil uložení bomby. Krizový štáb proto v 15:30 povolil pouze přílety letadel, odlety byly pozdrženy až do 16:40, kdy byl provoz letiště znovu obnoven. Opatření se dotkla asi 50 linek, které měly z Prahy odlétat, nebo na letišti přistály. Další zpoždění se ale nyní budou nabalovat i na další lety tak, jak budou postupně odlétat zpožděné spoje. Naštěstí šlo jen o psychopata, který sám zprávu o bombě odvolal. Možná, že to ale byl skutečný terorista, který tímto telefonátem zastavil veškeré odlety, přinutil cestující v přilétajících letadlech sedět po přistání v letadlech až do odvolání poplachu a především způsobil leteckým společnostem značné škody. Možná, že to byl chytrolín, který měl koupenou letenku doufal, že mu aerolinie podle nejnovějších EU zásad zaplatí tučné odškodné. Především se pak ukázalo, jak je ta naše technická civilizace křehká a bezbranná. Tohle by se za starých časů cestování dostavníkem stát nemohlo. Maximálně by tehdejší "teroristé" váš dostavník přepadli, oloupili, ženy znásilnili, v nejhorším případě by přišlo o život pár lidí.
Kožený je v base. Po letech pronásledování dosáhla americká justice na stíhaného finančníka Viktora Koženého. Byl zatčen a pokud jej Bahamský soud vydá Američanům, bude odsouzen za zpronevěru, uplácení vládních úředníků v Ázerbájdžánu a praní špinavých peněz. Vaz mu zřejmě zlomí především zločin uplácení. Kožený samozřejmě požádal soud o propuštění na kauci, peněz na to má ještě stále dost. Nelze proto vyloučit, že bahamští úředníci podlehnou touze mít ve státní kase něco z těch uloupených peněz amerických "investorů". Po propuštění by Kožený nepochybně uprchnul a kauce by propadla. Uvidíme.
Notebooky Thinkpad již nejsou od IBM, ale od čínské firmy Lenovo. Po zadání adresy www.lenovo.cz se sice dostanete na starou adresu české IBM http://www.pc.ibm.com/cz/thinkpad ale www.lenovo.com se již tváří jako skutečně nová firma. Na adrese http://www.lenovo.com/lenovo/xc/en/index.html se dozvíte více o tom, jak se čínská firma Lenovo dostala k notebookům Thinkpad.
Podle statistik čínského ministerstva obchodu již celkový počet čínských pracovníků vyslaných v minulosti do zahraničí přesáhl k 1.10.2005 3.3 milionů. V současné době pracuje v cizině více než 540 000 Číňanů. Příslušní úředníci tohoto ministerstva uvedli, že pracovníkům vyslaným ke spolupráci (?) do zahraničí se nejenom zlepšily životní podmínky, ale že rovněž studovali rozvinuté techniky a podporovali mezinárodní kontakty a výměny. Zpráva pochází z důvěryhodného zdroje: China Radio International. Inu, čínští kapitalističtí komunisté se dali do industrializace cestou, kterou už dávno vyzkoušeli jiní šikmoocí občané: Japonci.
Na závěr něco z dílny pantáty Paroubka. Z rozhovoru pro Lidové noviny z 8.října: Co ten váš nápad, aby se Česká republika přejmenovala na Československo? To byl jenom vtip?
Takový nápad jsem nikdy neměl. Já jsem řekl, že by bylo dobré využít v zahraniční politice státu image Československa, protože všude, kde jsem, lidé nemluví o České republice nebo o Slovensku, ale o Československu. Málokdo ve světě dál než 300 kilometrů od našich hranic si všiml, že došlo k rozdělení. Takže využít prostě té dobré obchodní značky by bylo dobré jak pro Česko, tak pro Slovensko, řekl Paroubek.
To považuji za skvělou myšlenku. Prostě začít nenápadně prosazovat používání názvu Československo pro území kdesi ve střední Evropě, obývané občany dvou států, Česka a Slovenska. Sice se možná dostaneme do podobného zmatku v zeměpisném označení, v jakém se nachází Nizozemí - Nizozemsko a Holandsko (viz Wikipedia), ale možná tím zmateme teroristy, až budou hledat pro svůj útok nebo odpočinek Československo a nikde jej nenaleznou. Jen si nejsem jistý, zda nebudou Slováci trvat na pomlčce, tedy na Česko-Slovensku. To by tu objevnou a jasnou pantátovu myšlenku poněkud zamlžilo.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.