CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

14.10.2005 - Jak jdou Vietnamcům u nás obchody?

Před několika dny policisté v pražském Hloubětíně dopadli vietnamský gang pěstitelů a distributorů marihuany. Skupina Vietnamců pěstovala konopí seté v rozsáhlém skleníku o rozloze téměř tisíc metrů čtverečních. Kriminalisté zadrželi celkem devět lidí, jimž zabavili přes 2500 rostlin. Pachatelé měli ve skleníku rostliny dosahují výšky od 60 do 150 centimetrů. Jde o jednu z největších pěstíren konopí, kterou se policii podařilo odhalit za posledních několik let. Hlava gangu, jednatřicetiletý Vietnamec je v současnosti na útěku a policisté po něm intenzivně pátrají.
Potvrzují se tak poznatky policie, že se u nás Vietnamci kromě prodeje levného zboží zabývají i distribucí drog, které jsou na naše území pašovány nebo se, jako je tomu v případě marihuany, u nás přímo pěstují. Vietnamci také v tajných dílnách vyrábějí z nekvalitního tabáku falzifikáty cigaret známých světových značek, které pak prodávají ve svých stáncích. Falza CD, DVD, značkového textilu, bot, cigaret, hodinek, elektronických výrobků, dále životu nebezpečné elektrospotřebiče, drogy, tajný dovoz masa pro vietnamské jídelny, to není povzbudivý výčet. Můžeme jen doufat, že kromě vepřového se Vietnamci nesnaží k nám tajně dovážet i mražená kuřata. Ptačí chřipka je kromě Vietnamu také už v Turecku a v Rumunsku.
Mohli bychom se domnívat, že generace Vietnamců, která dnes sedí ve školních škamnách českých škol, zanechá nelegálních obchodních praktik svých rodičů. Spíše ale musíme počítat s tím, že budou pro tento způsob "podnikání" ještě lépe vybaveni díky dosaženému vzdělání. O pozitivním přínosu vietnamských imigrantů můžeme tedy s úspěchem pochybovat.
O vietnamské komunitě v Česku není mnoho podkladů. Mnohé vypovídají některé články: "Snad nikde jinde na světě se nedá podnikat tak jednoduše. Tedy že dovezete zboží bez celních poplatků, pak neplatíte téměř žádné daně a ještě můžete i poměrně lehce získat trvalý pobyt. Česká republika je skutečně v tomto směru nedostižným ideálem," vysvětluje jeden mladý obchodník z Hanoje. Není prý ani žádným tajemstvím, že při usídlování ve střední Evropě pomáhají Vietnamcům příslušníci české policie. "Ti vaši policajti dokážou zařídit úplně všechno. Samozřejmě za patřičnou úplatu," říká v Hanoji tajemně jeden Vietnamec, který podle vlastního tvrzení zprostředkovává cesty mnoha svých krajanů do středoevropských zemí...(celý text zde). Otázku "Je ČR vietnamským rájem?" klade Magazín Dnes. Nově se Vietnamci začali zabývat i výrobou drog a budují svoje dealerské sítě, kde zaměstnávají Romy. Někteří autoři dokonce uvádějí, že se pokoušejí zmocnit se celého drogového trhu v naší republice (viz www.drogy-info.cz). Tedy nic povzbudivého ani pozitivního.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.